Wyznacz ilość rozwiązań w zależności od parametru a
Maciess: Stare zadanko z konkursu. Myślałem ze najlepiej będzie to robić graficznie.
Drugie równanie to rozumiem mam wykres y=|x| i parametr a "przesuwa go w góre lub w dół"
A jak samemu wyrysować ten pierwszy wykres? Programik mi wyrysował tą funkcje i wyszedł
kwadracik o wierzchołkach (−1,0) ,(0,1),(1,0),(0,−1)
Czyli wg mnie odpowiedź to
a=1 mamy jedno rozwiązanie
a∊(−1,1) układ ma dwa drozwiązania
a=−1 jest nieskończenie wiele rozwiązań, bo proste się pokrywają i zbiór jest niepoliczalny
(nie wiem jak to ładnie zapisac)
I prośba do was jakby ktoś mi wytłumaczył jak narysować ten pierwszy wzór, bo cięzko mi sobie
to wyobrazić
14 lut 00:04
Blee:
Pierwszy zbior ... rozpatrujesz cztery przypadki:
1) x>0 y>0
x+y = 1 −> y = −x +1
Rysujesz prosta
Analogicznie pozostale przypadki
Tak naprawde tez mozesz zauwazyc ze przypadek x>0 y<0 to odbicie pierwszego przypadku wzgledem
osi OY
Dwa pozostale to odbicia tych dwoch wzgledem osi OX.
Albo tak jak pisalem − rozpatrujesz pokolei te przypadki i masz kwadracik
14 lut 00:13
yy:

ROZPISZE TYLKO |x| + |y| = 1 −−> Rysunek tez tylko do tego
mozesz to zrobic chocby tak:
|x| + |y| = 1
x moze byc dodatnie i ujemne, tak samo igrek (wlasciwie nieujemne i ujemne xd)
zatem mamy takie 4 przypadki
1) x ≥ 0 i y ≥ 0
2) x ≥ 0 i y < 0
3) x < 0 i y ≥ 0
4) x < 0 i y < 0
zatem rozpiszmy troszke
1) x ≥ 0 i y ≥ 0, wtedy |x| = x, |y| = y
x+y=1 −−> y = −x + 1 <−− trzeba narysowac prosta
2) x ≥ 0 i y < 0, wtedy |x| = x, |y| = − y
x−y=1 −−> y = x−1 <−−rysujemy
3) x < 0 i y ≥ 0, wtedy |x| = − x, |y| = y
−x+y=1 −−> y = x+1 <−−rysujemy
4) x < 0 i y < 0, wtedy |x| = −x, |y| = −y
−x−y=1 −−> y = −x−1 <−−rysujemy
Po narysowaniu tych czterech prostych wybieramy to co w srodku bedzie, czyli ten
obrocony kwadrat.
a jak sprawdzic czy sie zgadza na pewno, mozna podstawic np.
za x = 0, wtedy |y| = 1, y = − 1 lub y=1 (patrzymy czy dla x=0 mamy dwa igreki −
y=1 oraz y=−1 zatem odp. brzmi tak)
14 lut 00:25
Maciess: Czyli na przedziałach. zastanawiałem się jak uzasadnić że to akurat ten kwadracik będzie
wykresem. Dziękuje bardzo Blee i yy. Dobranoc
14 lut 00:30
Adam0: tak, ale prościej rozpatrywać tylko 2 przypadki
y≥0 i y<0
przecież wiadomo jak y=|x| wygląda
14 lut 00:32
yy:

oczywiscie zamiast rysowania calych prostych mozna odpowiednie fragmenty
wtedy rysunek czytelniejszy troche.
np.
1) x ≥ 0 i y ≥ 0
oraz prosta wyszla : y = − x + 1
wiec wystarczy zaczac od punktu (0,0)
i skoro zarowno x >=0 jak i y >=0 to wiadomo ze to bedzie cwiartka numer jeden jedynie
wiec mozna zaznaczyc ten trojkat az do prostej y=−x+1
wystarczy ten ciagly czerwony fragment zaznaczyc (zamiast tej calej prostej)
i mamy taki trojkat.
14 lut 00:33
yy: oczywiscie jak sie juz ma wprawe to mozna tak jak @Adam zaproponowal.
czyli np.
1) x ≥ 0
2) x < 0
i wtedy
dla 1) gdzie x ≥ 0
mamy |x| = x, zatem
x + |y| = 1 −−> |y| = 1−x
i teraz z definicji wartosci bezwzglednej |y| = a −−> y = −a lub y = a
zatem y = 1−x lub y = −1+x
i 2)...
i tyle
14 lut 00:35