prawdopodobieństwo
Janek: Dobry wieczór,
rozwiązuję zadania z matury rozszerzonej i napotkałem problem przy rozwiązywaniu zadania z
prawdopodobieństwa, a brzmi ono tak:
Oblicz prawdopodobienstwo warunkowe, ze w trzykrotnym rzucie symetryczna kostka do gry,
otrzymamy co najmniej jedna "jedynke", jezeli wiadomo, ze otrzymano co najmniej raz jedna
"szostke".
Nigdy nie byłem dobry z prawdopodobieństwa, więc jeżeli to nie problem, proszę o wytłumaczenie
tego zadania

Z góry dziękuję za pomoc
13 lut 23:23
Blee:
Najpierw wyznaczmy |Ω|
|Ω| = |Ω
1| + |Ω
2| + |Ω
3|
gdzie |Ω
i| oznacza Ω przy założeniu, że dokładnie 'i' razy wyrzucono 'szóstkę'
Więc |Ω| = 5*5*3 + 5*3 + 1
|A| = (1*4*6 + 1*1*3) + 1*3 + 0
| | 24 + 3 + 3 | | 30 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 6*5*3 + 1 | | 91 | |
13 lut 23:37
Blee:
Ale niech to sprawdzi bo ja oczywiście zrobiłem 'mało klasycznie'
13 lut 23:38
Janek: Chyba nie rozumiem tej części
Więc |Ω| = 5*5*3 + 5*3 + 1
dlaczego akurat te wartości?
13 lut 23:47
Blee:
Pierwsza czes sumy −−− dokladnie raz mamy szostke ... wiec w dwoch pozostalych rzutach losujemy
jedna z 5 dowolnych liczb ... zwienczeniem jest *3 poniewaz szostka mogla byc wylosowana jako
pierwsza, druga lub trzecia
5*3 analogicznie ale tutaj mamy dwie szostki wylosowane
1 −−− a tutaj mamy trzy szostki wylosowane, jest tylko jedna taka mozliwosc.
13 lut 23:50
Blee:
Pozniej moc A to:
W nawiasie: losujemy jedynke * dowolna (nie jedynka i nie szostka) * przemieszanie na 6
sposobow
+ losujemy dwie jedynki i przemieszanie na 3 sposoby
A dalej mamy: losujemy jedna jedynke (przy dwoch szostkach) i przemieszanie
I w koncu 0 −−− bo przy trzech wylosowanych szostkach nie ma mozliwosc wylosowania jedynki
13 lut 23:52