funkcja kwadratowa
Helena Paździochowa: Równania kwadratowe: Ferdynand Kiepski zakupil u Stasia pewną ilość piwa "Mocny Full" za którą
zapłacił 45 zł ,policzył że gdyby każda sztuka mocnego fula kosztowała o 10 zł mniej to mógłby
zakupić o 4 piwa więcej za tą samą kwotę .Oblicz ile puszek alkoholu kupił Ferdek.
13 lut 22:48
Blee:
to co to za piwa jak jedno ponad 10 PLN kosztuje
13 lut 22:57
Helena Paździochowa: to jest właśnie Kiepskich świat
13 lut 22:58
Basia: to musiały być beczułki
13 lut 22:59
Blee:
zadanie nierealne
skoro wydał 45 PLN na piwa .. a każde z nich kosztowało PRZYNAJMNIEJ 10 PLN, to mógł kupić co
najwyżej 4
dla 4 zakupionych : cena 12.5
cena po obniżce 2.5 −−− no to kupiłby więcej jak 8 piw
dla 3 zakupionych : cena 15
cena po obniżce 5.0 −−− no to kupiłby więcej jak 7 piw
dla 2 zakupionych: cena 22.5
cena po obniżce 12.5 −− no to kupiłby 4 piwa, a nie 6
dla 1 zakupionego: cena 45.0
cena po obniżce 35.0 −−− a tu nawet na drugie nie starczy
13 lut 23:01
Basia:
x − liczba kupionych piw
c − cena za sztukę
x,c > 0
c ≤ 45
x*c = 45
(x+4)(c−10)=45
x*c−10x+4c−40=45
| | 180 | |
−10x+ |
| −40 = 0 /: (−10) /*x |
| | x | |
x
2 − 18 + 4x = 0
x
2+4x−18=0
dalej już sama policzysz
13 lut 23:03
Helena Paździochowa: to sory coś najwyraźniej pokręciłam w zadaniu albo Ferdek się pomylił−mój sąsiad
13 lut 23:04
Basia: fakt; nierealne
√Δ =
√16+4*18 = 2
√4+18 = 2
√22
liczba niewymierna
x
1,x
2 też będą niewymierne
| | −4+2√22 | |
raczej trudno kupić |
| = −2+√22 piw |
| | 2 | |
no chyba, że gdzieś coś źle pomnożyłam lub podzieliłam
13 lut 23:07
Blee:
Basiu ... masz dobrze ... zobacz co napisałem o 23:01
13 lut 23:14
Blee:
powinno wyjść coś pomiędzy 2 a 3 piwa (co wynika z tego co pisałem)
13 lut 23:16
Helena Paździochowa: możliwe że gdzieś złe dane wzięłam ale ja sama to zadanie wymyśliłam.Następnym razem przemyśle
jakie mają być liczby w zadaniu
13 lut 23:16
Mila:
Lepiej rozwiązywać zadania ułożone przez autorów zbiorów.
Nie wprowadzaj tu świata Kiepskich i zmień nicka.
13 lut 23:35