ciągi liczbowe
sts: w dniu 1 marca na 40 stopniu szerokości geograficznej północnej słońce wschodzi o godz. 6:33, a
każdego następnego dnia około 1,6 minuty wcześniej niż dnia poprzedniego. O której godzinie
wschodzi słońce w dniu 16 marca, 31 marca oraz 20 kwietnia.
Zaznaczę, że jest to zadanie z działu: ciągi liczbowe, temat: ciąg arytmetyczny.
Jeśli ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie to z miłą chęcią przyjmę wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
13 lut 21:25
Blee:
| | 8 | |
16 marca wschodzi o godzinie 6:33 − 15* |
| minuty |
| | 5 | |
13 lut 21:28
sts: Prawidłowa odpowiedź do 16 marca to 6:09.
Poza tym to chyba niemożliwe że godzina z 1 marca jest taka sama jak 16 marca, skoro zmienia
się codziennie o 1,6 min − tak jak Pan/Pani to napisał/a
13 lut 21:31
sts: Chyba, że to co ja zinterpretowałam jako myślnik to po prostu minus. Ale to nie zmienia faktu,
że nadal nie rozumiem jak to wyliczyć. Ciągle mi wychodzi różnica 57 minut.
13 lut 21:33
sts: Hmm.
13 lut 21:40
Blee:
Czy ty kuźwa przeczytałeś/−aś co napisałem
| | 8 | |
16 marca będzie to 6:33 MINUS 15* |
| minuty |
| | 3 | |
13 lut 21:45
Blee:
| | 8 | | 8 | |
tfu tfu ... 15* |
|  czyli o 15* |
| = 3*8 = 24 minuty szybciej  |
| | 5 | | 5 | |
6:33 − 24 minuty = 6:09
13 lut 21:46
sts: Ah, spokojnie. Po cóż te nerwy. Bardzo dziękuję za wytłumaczenie.
13 lut 21:55