matematykaszkolna.pl
Algebra zdarzen elelmentarnych . Krzysiek60: Takie zadanko Trzej strzelcy strzelaja do jednego celu Niech Ak polegajace na tym ze kty strzelec nie trafil do celu (k∊{1.2.3}) Wyrazic za pomoca zdarzen A1A2 A3 nastepujace zdarzenia a) zaden strzelec nie trafil do celu b) wszyscy trzej strzelcy trafili do celu c) tylko strzelec pierwszy trafil do celu d) dokladnie jen strzelec trafil do celu e) przynajmniej jeden strzelec trafil do celu f) przynajmniej jeden strzelec nie trafil do celu Do a) wedlug mnie A1∩A2∩A3 do b) beda zdarzenia przeciwne czyli A1'∩A'2∩A'3 Reszte nie wiem
13 lut 21:03
Blee: a) A1 ∩ A2 ∩ A3 (czyli trzy pudła) b) A1' ∩ A2' ∩ A3' (czyli ani jednego pudła) c) A1' ∩ A2 ∩ A3 d) to za chwilę −−− muszę się zastanowić jak to najkrócej zapisać e) (A1 ∩ A2 ∩ A3)' albo jak wolisz A1' u A2' u A3' f) analogicznie do (e)
13 lut 21:08
Krzysiek60: Blee dzieki d) moze byc rozbudowane moze lepiej z rozumie
13 lut 21:15
Blee: rozbudowane to: (A1' ∩ A2 ∩ A3) u (A1 ∩ A2' ∩ A3) u (A1 ∩ A2 ∩ A3') czyli: pierwszy trafia, reszta nie + drugi trafia, reszta nie + trzeci trafia, reszta nie
13 lut 21:20
Krzysiek60: f) zapisalbym tak (A'1∩A'2∩A'3)' Chociaz mam duzy problem ze zrozumieniem tego przynajmniej jeden strzelec
13 lut 21:21
Blee: bo zapis w nawiasie oznacza tyle co −−− KAŻDY ZE STRZELCÓW (w tym przypadku trafia do celu) biorąc dopełnienie tego mówisz, że PRZYNAJMNIEJ jeden z nich spudłuje
13 lut 21:29
Krzysiek60: A mozna to na grafach zrobic ? jesli tak to bym poprosil
13 lut 21:30
Blee: rysunek Obszar w okręgu −−− dany zawodnik spudłował Obszar poza WSZYSTKIMI okręgami −−− każdy z nich trafił Obszar pokreskowany −−− przynajmniej jeden z nich trafił Suma tych obszarów oznacza, że co najmniej jeden z nich trafił. Jak widzisz ... jedyny obszar nie zakreskowany to ten w którym KAŻDY Z NICH pudłował
13 lut 21:42
Krzysiek60: Dziekuje za wlozona prace
13 lut 21:45