kiełbasa
nwm: | | ⎧ | x2+mx+1 dla x<2 | |
| funkcja f określona jest wzorem f(x)= | ⎩ | −3x−9 dla x>=2 | Znajdz te wartości
|
parametru m, dla których funkcja f jest malejąca.
13 lut 20:57
Blee:
skoro ma być malejąca ... to xwierzchołka ≥ 2
no i jeszcze limx−>2− f(x) ≥ f(2) = −15
13 lut 20:59
nwm: A jaśniej?
13 lut 21:46
Blee:
aby funkcja była malejąca to parabola x
2−mx+1 nie może mieć wierzchołka w przedziale (−
∞, 2)
bo przynajmniej przez (króciutki) moment będzie to funkcja rosnąca
a druga sprawa −−− parabola nie może 'kończyć' niżej niż zaczyna się druga część funkcji (czyli
od x=2) bo wtedy na przykład będzie: f(0) < f(2) ... czyli funkcja NIE JEST malejąca
13 lut 21:49
Blee:
wystarczy ?
13 lut 21:49
Blee:
Uwaga ogólna −−− w zadaniu nie ma słowa o tym, że funkcja ma być ciągła −−− więc taka być nie
musi
13 lut 21:49
nwm: Ok, już czaje, dzięki
13 lut 21:59