Oblicz f
Piotro1G: Odwzorowanie liniowe f:R2−>R2 ma wartości własne −1 oraz 1 i wektory własne im odpowiadające
(1,−3),(1,−1). Obliczyć f(2,−1).
13 lut 20:37
Basia:
(a+1)x+by = 0
cx+(d+1)y=0
i rozwiazaniem tego ukladu jest (1;−3)
wiec maz
a+1−3b=0
c−3d−3=0
(a−1)x+by=0
cx+(d−1)y=0
i rozwiazaniem tego ukladu jest (1;−1)
a−1−b=0
c−d+1=0
stad
a−3b=−1
a−b=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2b = −2
b = 1
a=2
c−3d=3
c−d=−1
−−−−−−−−−−−−−−−−
−2d=4
d=−2
c=−3
| | | |
macierz przeksztalcenia to | |
| | |
czyli
| | | | | |
f(2;−1) = | * | = (4−1; −6+2) = (3; −4) |
| | | |
sprawdz obliczenia; moglam sie pomylic
18 lut 01:37
g: Można też bez wyznaczania macierzy przekształcenia. Należy rozłożyć (2;−1)
na kombinację liniową wektorów własnych.
(2;−1) = a*(1;−3) + b*(1;−1) stąd a = −1/2, b = 5/2
Zatem f(2;−1) = a*(−1)*(1;−3) + b*(1)*(1;−1) = (3;−4)
18 lut 14:48