matematykaszkolna.pl
Pytania zamkniete X: Witam. Mam takie pytania i wskazac zdanie prawdziwe Zad 1 : Niech f : R2−>R
 φf φf 
a ) Jeżeli

i

istnieją i są równe to f jest klasy C1
 φx φy 
 φf 
b ) Jezeli f jest klasy C1 to

istnieje i jest ciagla
 φx 
 φf 
c ) Jezeli

istnieje i jest ciagla to f jest klasy C1
 φy 
 φf 
d ) Jezeli f jest klasy C1 to

istnieje i jest ciagla
 φy 
 φf 
e ) Jezeli f jest klasy C1 to

istnieje
 φx 
b c d beda prawdziwe ? Zad 2. Szereg potegowy anxn o promieniu zbieznosci R >0 R<n a ) Przedzial (−R,R) jest zwarty w przedziale zbieznosci tego szeregu b ) Przedzial zbieznosci tego szeregu jest zwarty w przedziale <−R,R> c ) Przedzial zbieznosci tego szeregu jest rowny <−R,R> d ) Przedzial zbieznosci tego szeregu nie moze byc rowny (−R,R) e ) Przedzial zbieznosci tego szeregu na pewno jest rowny (−R,R) a i d ? Zadanie 3 Niech f:T−>R gdy T⊂R2 jest obustronie otwartym i niech (t0,x0)⊂T , ktore z nastepujacych zalozen
 dx 
wystarczy aby rownanie rozniczkowe

=f(t,x) mialo dokladnie jedno rozwiazanie
 dt 
przechodzace przez punkt (t0,x0) ? a ) funkcja f jest ciagla w T i spelnia lokalny Lipschitza wzgledem zmiennej x
 φf 
b ) funkcja f jest ciagla w F ,

istnieje i jest ciagla
 φx 
c ) funkcja f jest nie ujemna w T d ) funkcja f jest ciagla w F b i d ? Zadanie 4. Niech U⊂R2 bedzie zbiorem otwartym (x0,y0)⊂U Niech f : U−>R bedzie funkcja rozniczkowalna
 φf φf 
a) Jezeli [

(x0,y0)]2 + [

(x0,y0)]2 ≠ 0 to f nie osiaga w (x0,y0) ekstremum
 φx φx 
lokalnego
 φf φf 
b) Jezeli f osiaga w (x0,y0) maksimum lokalne to

(x0,y0)=

(x0,y0)=0
 φx φy 
 φf φf 
c ) Jezeli f osiaga w (x0,y0) maksimum lokalne to

(x0,y0) +

(x0,y0) < 0
 φx φy 
 φf φf 
d ) Jezeli

(x0,y0)=

(x0,y0)=0 to f osiaga w (x0,y0) ekstremum lokalne
 φx φy 
 φf φf 
e ) Jezeli f osiaga ekstremum lokalne to

(x0,y0) −

(x0,y0)=0
 φx φy 
a c ? Bardzo prosze o potwierdzenie czy mam racje czy nie
13 lut 19:02
X: up
13 lut 20:32
X: Zadanie 1 : Znalazlem w internecie teze ,ze f jest funckja klasy C1 jesli istnieja wszystkie pochodne czastkowe i sa one ciagle .Czyli b c d na pewno sa dobrze ale pytanie czy ta pochodna na pewno istnieje ? Czyli e no i wydaje mi sie ,ze a raczej nie Zadanie 4 Wydaje mi sie ,ze poprzez utworzenie macierzy pochodne czastkowe sa rozne od 0 i wtedy mamy ekstremum wiec a jest zdaniem prawdziwym bo wtedy osiaga. C bym zaznaczyl wiec b nie.d na pewno jest to zdanie prawdziwe wiec e raczej nie Zostalo zadanie 2 i 3.
13 lut 21:46
X: Co do Zadania 2 znalazlem takie cos ,ze szereg moze byc zbiezny w przedzialow postaci (−R,R) , [−R,R) , [−R,R] , (−R,R] czy to oznacza ,ze zdania a b d sa prawdziwe ?
13 lut 22:19