Pytania zamkniete
X: Witam.
Mam takie pytania i wskazac zdanie prawdziwe
Zad 1 : Niech f : R
2−>R
| | φf | | φf | |
a ) Jeżeli |
| i |
| istnieją i są równe to f jest klasy C1 |
| | φx | | φy | |
| | φf | |
b ) Jezeli f jest klasy C1 to |
| istnieje i jest ciagla |
| | φx | |
| | φf | |
c ) Jezeli |
| istnieje i jest ciagla to f jest klasy C1 |
| | φy | |
| | φf | |
d ) Jezeli f jest klasy C1 to |
| istnieje i jest ciagla |
| | φy | |
| | φf | |
e ) Jezeli f jest klasy C1 to |
| istnieje |
| | φx | |
b c d beda prawdziwe ?
Zad 2. Szereg potegowy a
nx
n o promieniu zbieznosci R >0 R<n
a ) Przedzial (−R,R) jest zwarty w przedziale zbieznosci tego szeregu
b ) Przedzial zbieznosci tego szeregu jest zwarty w przedziale <−R,R>
c ) Przedzial zbieznosci tego szeregu jest rowny <−R,R>
d ) Przedzial zbieznosci tego szeregu nie moze byc rowny (−R,R)
e ) Przedzial zbieznosci tego szeregu na pewno jest rowny (−R,R)
a i d ?
Zadanie 3
Niech f:T−>R gdy T⊂R
2 jest obustronie otwartym i niech (t
0,x
0)⊂T , ktore z nastepujacych
zalozen
| | dx | |
wystarczy aby rownanie rozniczkowe |
| =f(t,x) mialo dokladnie jedno rozwiazanie |
| | dt | |
przechodzace przez punkt
(t
0,x
0) ?
a ) funkcja f jest ciagla w T i spelnia lokalny Lipschitza wzgledem zmiennej x
| | φf | |
b ) funkcja f jest ciagla w F , |
| istnieje i jest ciagla |
| | φx | |
c ) funkcja f jest nie ujemna w T
d ) funkcja f jest ciagla w F
b i d ?
Zadanie 4. Niech U⊂R
2 bedzie zbiorem otwartym (x0,y0)⊂U
Niech f : U−>R bedzie funkcja rozniczkowalna
| | φf | | φf | |
a) Jezeli [ |
| (x0,y0)]2 + [ |
| (x0,y0)]2 ≠ 0 to f nie osiaga w (x0,y0) ekstremum |
| | φx | | φx | |
lokalnego
| | φf | | φf | |
b) Jezeli f osiaga w (x0,y0) maksimum lokalne to |
| (x0,y0)= |
| (x0,y0)=0 |
| | φx | | φy | |
| | φf | | φf | |
c ) Jezeli f osiaga w (x0,y0) maksimum lokalne to |
| (x0,y0) + |
| (x0,y0) < 0 |
| | φx | | φy | |
| | φf | | φf | |
d ) Jezeli |
| (x0,y0)= |
| (x0,y0)=0 to f osiaga w (x0,y0) ekstremum lokalne |
| | φx | | φy | |
| | φf | | φf | |
e ) Jezeli f osiaga ekstremum lokalne to |
| (x0,y0) − |
| (x0,y0)=0 |
| | φx | | φy | |
a c ?
Bardzo prosze o potwierdzenie czy mam racje czy nie
13 lut 19:02
X: up
13 lut 20:32
X: Zadanie 1 :
Znalazlem w internecie teze ,ze f jest funckja klasy C1 jesli istnieja wszystkie pochodne
czastkowe i sa one ciagle .Czyli b c d na pewno sa dobrze ale pytanie czy ta pochodna na pewno
istnieje ? Czyli e no i wydaje mi sie ,ze a raczej nie
Zadanie 4
Wydaje mi sie ,ze poprzez utworzenie macierzy pochodne czastkowe sa rozne od 0 i wtedy mamy
ekstremum wiec a jest zdaniem prawdziwym bo wtedy osiaga. C bym zaznaczyl wiec b nie.d na
pewno jest to zdanie prawdziwe wiec e raczej nie
Zostalo zadanie 2 i 3.
13 lut 21:46
X: Co do Zadania 2 znalazlem takie cos ,ze szereg moze byc zbiezny w przedzialow postaci
(−R,R) , [−R,R) , [−R,R] , (−R,R]
czy to oznacza ,ze zdania a b d sa prawdziwe ?
13 lut 22:19