Pomoc
Kasia: Jak sie liczy punkt zawarty w pewnej prostej i rowno odlegly od dwoch innych punktów?
13 lut 18:27
PW: Równo oddalony od dwóch punktów A i B = leży na symetralnej odcinka AB.
13 lut 18:35
Blee:
1) robisz prostą przechodząca przez AB
2) robisz prostopadłą do niej przechodzącą przez środek odcinka AB
3) przecięcie tejże proste z prostą daną w zadaniu wyznacza punkt równo oddalony od punktów A i
B
13 lut 18:41
Kasia: Dziekuje 🤗
14 lut 11:33
g: Chyba chodzi o co innego. Zarówno punkty A B jak i prosta są dane z góry, więc nie można ich
sobie dowolnie dopasowywać.
Prostą najwygodniej opisać równaniami parametrycznymi: x(t) = ax+bx*t, y(t) = ay+by*t.
Teraz trzeba napisać równanie na odległość punktu P o współrzędnych x(t),y(t) od
punktów A i B.
(xA−x(t))2 + (yA−y(t))2 = (xB−x(t))2 + (yB−y(t))2
Wyjdzie z tego równanie kwadratowe dla zmiennej t. Po znalezieniu t wyznaczymy
szukany punkt P z równań prostej.
14 lut 12:04