W trójkącie ostrokątnym ABC sin BAC = 4/5, a sin ABC (2{2})/3
RiviT: W trójkącie ostrokątnym ABC sin BAC = 4/5, a sin ABC (2√2)/3
Oblicz cos BAC
Jak to ugryźć?
13 lut 17:39
Timor i pumba: W trojkacie ostrokatnym wszystkie kąty sa ostre
| | 4 | | 4 | | 3 | |
skoro sinBAC= |
| to cos BAC= √1−( |
| )2 = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Jesli bedzie inaczej to rozwiazesz sobie sam . Bo trzeba sprawdzic co sie piszse
13 lut 18:00
RiviT: Racja, kopiowałem z pdfa i poprawiałem wartości i umknęło mi to. Oczywiście chodzi o kąt ACB.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to odczytanie z tablic
13 lut 18:05