prawdopodobienstwo
Tomekatomek: Dziesiec osob rozdzielono na dwie druzyny po 5 osob. Oblicz prawdopodobienstwo ze osoby A i B
beda w przeciwnych druzynach?
| | | |
Dlaczego tu Ω będzie | a nie 6*7*8*9*10  może ktoś wyjaśnić tą różnicę ? Z góry |
| | |
dziękuję.
13 lut 17:38
PW: Biorąc iloczyn 10
.9
.8
.7
.6 liczysz ile jest możliwości wybrania 5 osób i ustawienia ich
w kolejkę, a mieliśmy tylko ich wybrać do jednej z drużyn (druga "wybiera się" automatycznie).
| | | |
Uwaga. Liczba | uwzględnia kolejność drużyn − rozróżniamy, czy zawodnicy trafili do |
| | |
drużyny nr 1, czy do drużyny nr 2. Trzeba to mieć na uwadze, gdy będziemy liczyć liczbę
zdarzeń sprzyjających.
13 lut 17:49
Tomekatomek: bardzo dziękuje
13 lut 17:51
Mila:
| | | |
|Ω|= | =252 uporządkowanie osób w grupie nie jest istotna |
| | |
A− osoby A i B znajdą się w różnych drużynach
13 lut 18:00
iteRacj@:
| | | |
@Milu czy | dlatego, że do jednej z osób A lub B dobieramy pozostałą czwórkę do |
| | |
5−osobowej drużyny?
13 lut 18:41
Blee:
Ale oczywiście to zadanie też można zrobić uwzględniając kolejność ... nic temu nie szkodzi
ale wtedy |Ω| = 10!
13 lut 18:45
Mila:
Tak, do wybranej czwórki dobieramy jedną z osób ,
a druga automatycznie pozostaje do drugiej grupy.
13 lut 18:46
iteRacj@: dzięki za wyjaśnienie!
13 lut 18:48
PW: Blee, masz rację. Trochę więcej trzeba się natłumaczyć, dlaczego
|A|=8!
.5
.5
.2
13 lut 19:20