Wyznacz T(2018) w ciągu o podanym wzorze rekurencyjnym
alicja: Wyznacz T(2018) w ciągu o podanym wzorze rekurencyjnym
T(1) = 1
T(n) = 2 x T ([n/2]) , gdy n większe bądź równe 2.
gdzie [n] oznacza największą liczbę całkowitą nie przekraczającą liczby x.
13 lut 17:33
PW: [ x ] ... liczby x.
A dla zmylenia to "x" w definicji T(n) oznacza znak mnożenia?
13 lut 17:53
alicja: Tak, "x" to znak mnożenia.
13 lut 19:50
Blee:
T(2018) = 2T(1014) = 4T(507) = 8T(254) = 16T(127) = 32T(64) =
= 64T(32) = 128T(16) = 256T(8) = 512T(4) = 1024T(2) = 2048T(1) = 2048
13 lut 19:55
Blee:
upsi ... na początku mały błąd winno być 2T(1009) = 4T(505) = 8T(253) = 16(127) = ...
13 lut 19:56
Adam0:
n=(1b1...bk)2
T(n)=2T(1b1...bk−1)=...=2kT(1)=2k
2018=210+994
T(2018)=210
tak mi się wydaje
13 lut 20:05
Adam0: czyli
2k≤n<2k+1 to
T(n)=2k
czyli to funkcja, która sprowadza nam liczbę, do najbliższej jej potęgi dwójki w dół
13 lut 20:12
Adam0: T((1b
1...b
k−1)
2) miało być
13 lut 20:17
miki: Czy istnieje czworościan, który ma siatkę będącą trójkątem prostokątnym? Odpowiedź uzasadnij.
13 lut 23:54
Blee:
Ogolnie tak ... ale Ty zapewne masz zadanie ktore niedawno bylo na forum czyli masz podana
siatke ktora po rozlozeniu jest trojkatem prostokatnym i masz powiedziec czy z tego da sie czy
nie da sie zlozyc czworoscian.
Jezeli tak wlasnie jest, to z tamtej siatki NIE DA sie zlozyc czworoscianu
13 lut 23:59
Blee:
Tfu ... co ja wypisuje ... oczywiscie ze sie nie da.
Ehhh ... za pozno godzina juz dla mnie
14 lut 00:04
Blee:
Zastanow sie na spokojnie jakie musza byc spelnione warunki co do umiejscowienia 'zagiec' na
siatce.
A pozniej zobacz w ktorym miejscu w przestrzeni spotkalyby sie wierzcholki tegoz trojkata
prodtokatnego (jest to jeden z wierzcholkoe czworoscianu).
Wniosek i koniec zadania.
14 lut 00:06
miki: Nie,właśnie odwrotnie czy istnieje taki czworościan, który ma siatkę będąca trójkątem
prostokątnym.
Według mnie nie istnieje.
14 lut 00:07
Blee:
Napisalem Ci juz.
Nie istnieje i podpowiedzialem w jaki sposob to uargumentowac (wykazac).
14 lut 00:14
sebaxxx: W zbiorze liczb rzeczywistych rozwiąż układ równań
√2x−y+11 − √3x+y−9 = 3
4√2x−y+11 + 4√3x+y−9 = 3
14 lut 01:28
alicja: A może tak:
T(1) =1
T(2) = 2T(22) = 2T
T(3) = 2T(32) = 3T
.....................
T(2018) = 2T(20182) = 2018T
14 lut 01:40
Adam0:
2x−y+11≥0, 3x+y−9≥0
a=4√2x−y+11
b=4√4x+y−9
a, b≥0
a2−b2=3 ⇒ (a−b)(a+b)=3 ⇒ a−b=1
a+b=3
a=2, b=1
2x−y+11=16 ⇒ 2x−y=5
4x+y−9=1 ⇒ 4x+y=10
x=5/2, y=0
14 lut 01:41
Adam0: poprawiam
2x−y=5
3x+y=10
x=3, y=1
14 lut 01:43
patrykkkk: Czy istnieją liczby całkowite a i b, które spełniają równanie
|a2 + b| + |a2 − b| + |a + b2| + |a − b2| = 1234567 ?
14 lut 13:44
Blee:
1) niech b>a2
a2 + b −a2 + b + a + b2 − a + b2 = 2b2 + 2b = 2b(b+1)
równość nie jest zachowana
2) a>b2 ... analogicznie
3) a2>b>a
a2 + b + a2 − b + a + b2 −a + b2 = 2a2 + 2b2 = 2(a2+b2)
równość nie jest zachowana
4) b2>a>b analogicznie
Co wyczerpuje możliwości
14 lut 13:52
Adam0: |a2+b|+|a2−b| może być równe
2b, −2b, 2a2, −2a2
podobnie z |a+b2|+|a−b2|
2a, −2a, 2b2, −2b2
skąd wnosimy że lewa parzysta, prawa nieparzysta
sprzeczność
nie istnieją
14 lut 13:52
saraxxzz: Wyznacz T(2018) w ciągu o podanym wzorze rekurencyjnym
k{ T(1) = 1
&k{ T(n) = 2 T([n2) , gdy n większe bądź równe 2
gdzie [n] oznacza największą liczbę całkowitą nie przekraczającą liczby x
15 lut 14:24