f kwadratowa z parametrem
ans: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których funkcja mx
2+x+m−1 ma dwa rózne miejsca
zerowe, z których każde jest mniejsze od 1
1)Δ>0
2)m≠0
3)X1<1, X2<1
no i wyznaczylem p<1
jak zrobić założenia, bo mnożąc nierówność przez 2m nie wiemy czy jest dodatnie czy ujemne.
13 lut 16:37
Blee:
1) ok
2) ok
3) z viete'a tego nie zrobisz
Musisz poradzic sobie za pomoca funkcji f(x)
Dla m>0 wierzcholek dla x<1 i f(1)>0
Dla m<0 wierzcholek dla x<1 i f(1) <0
13 lut 16:52
ans: hmm dalej mi nie wychodzi, mógłbyś to rozwiązać?
13 lut 17:01
ans: | | −1 | |
ciągle mi wychodzi |
| <1 |
| | 2m | |
13 lut 17:11
Timor i pumba:

dla m>0
Δ>0
f(1)>0
x
w<1
Delta rozwizana
f(1)= m*1
2+1−m−1>0 to rozwiaz sobie
x
w<1
Przeciez m>0 to zwrot nierownosci sie nie zmieni jesli obie strony pomnozysz przez 2m
Dla m<0
Δ>0 ( ale to juz masz zrobione
f(1)<0
czyli m*1
2+1−m−1<0
x
w<1
Tu juz sie zwrot zmieni bo m<0
Rozwiazujesz te wszystkie warunki ladujesz na os liczbowa i odczytujesz rozwiazanie
Masz rysunek do a) gdzie m>0
Juz widzac dlaczego te warunki
czyli f(1)>0 i w
x<1
Ty sobie zrob rysunek dla m<0
13 lut 17:47
ans: | | 1−√2 | | 1+√2 | |
ok wszystko rozumiem wyszlo mi m∊( |
| , |
| ) zas w odp jest m∊(0, |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+√2 | |
|
| ) tak jaby nie brali pod uwagę m<0. |
| | 2 | |
13 lut 18:28
Blee:
x
wierzchołka < 1
dla m>0 −> 2m > −1 (zawsze spełnione)
dla m<0 −> 2m < −1 −> m < −1/2 ... a dla takiego m przecież Δ
<0
| | 1−√2 | | 1 − √4 | | 1 − 2 | | 1 | |
zauważ, że |
| > |
| = |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
13 lut 18:38
Blee:
dlatego wariant z m<0 nie daje żadnego rozwiązania
13 lut 18:39
ans: teraz jasne, dzięki
13 lut 18:44