Zdarzenia elementarne
Timor i pumba: W pudelku mamay 4 pilki kazda w innym kolorze
Wyciagamy losowo jedna pilke i zapisujemy jej kolor
Pilke wrzucamy do pudelka i ponownie losowo ciagniemy jedna pilke i znow zapisujemy jej kolor
.
Opisz zbior Omega wszystkich zdarzen elementarnych tego doswiadczenia
13 lut 16:12
Adam0:
1, 2, 3, 4 − piłki
Ω={(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (3, 1), (3, 2), (3, 3),
(3, 4), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4)}
13 lut 16:15
Adam0: raczej
1, 2, 3, 4 − kolory piłek
13 lut 16:16
Timor i pumba: Tak Adamie dziekuje .
Twoje rozwiazanie rozumiem
mam to zapisac w posatci Omega= (x,y) i cos tam dalej . Nie wiem
13 lut 16:20
Adam0: można też tak
Ω={(x, y): (x, y)∊{kolor1, kolor2, kolor3, kolor4}2}
13 lut 16:22
Adam0: właściwie to nawet to zbędne
Ω={kolor1, kolor2, kolor3, kolor4}2
13 lut 16:23
Timor i pumba: Dzieki , dzieki .
13 lut 16:25