Dla jakiej wartości parametru p ∊ R układ równań jest układem Cramera?
bolek: Dla jakiej wartości parametru p ∊ R układ równań
| ⎧ | x+y+z=6 | |
| ⎨ | x+y−z=0 |
|
| ⎩ | 2x+3py+pz=−7 | |
jest układem Cramera?
13 lut 14:11
Adam0:
z=3
x=3−y
(3p−2)y=−13−3p
dla 3p−2=0 mamy równanie sprzeczne
dla 3p−2≠0 mamy jedno rozwiązanie, i układ jest układem Cramera
13 lut 14:17
Adam0:
1 1 1
1 1 −1
2 3p p
0 0 2
1 1 −1
2 3p p
0 0 1
1 1 0
2 3p 0
0 0 1
1 1 0
0 3p−2 0
stąd już widać że dla 3p−2=0 wyznacznik=0 a dla 3p−2≠0 wyznacznik≠0
13 lut 14:20
kochanus_niepospolitus:
sprawdzamy kiedy wyznacznik będzie ≠0
1 1 1
0 0 −2
0 (3p−2) (p−2)
| | 2 | |
czyli gdy −2(3p−2) ≠ 0 czyli p ≠ |
| |
| | 3 | |
13 lut 14:20
kochanus_niepospolitus:
Adam0 −−− jak się 'pozbyłes' p przy zmiennej z

(co oczywiście nie ma wpływu na sam
wynik)
13 lut 14:21
Adam0: wyznaczyłem z i przerzuciłem na drugą stronę
13 lut 14:22
kochanus_niepospolitus:
Przy wyznaczniku
13 lut 14:23
Adam0: chyba że chodzi o wyznacznik, mamy liczbę (2) w prawym górnym rogu, więc
możemy sobie odjąć ile tam chcemy żeby się pozbyć p
13 lut 14:23