√n+2−√n+1 | ||
1. an= | ||
√n+1−√n |
1 | ||
2. an= | ||
√n2+7n−n |
n+6 | ||
5. an = ( | )2 | |
n |
n5+(n+1)5+(n+2)5+...+(n+100)5 | ||
8. an= | ||
n5+1005 |
√a−√b | ||
1) skorzystaj z przekształcenia: | = | |
√c−√d |
√a−√b | √a+√b | √c+√d | ||||
= | * | * | = | |||
√c−√d | √a+√b | √c+√d |
a−b | √c+√d | |||
= | * | |||
c−d | √a+√b |
1 | a+ √b | ||
= | |||
a − √b | a2 − b |
1 | 1 | 1 | ||||
zauważ, że | = | − | ||||
2*3 | 2 | 3 |
1 | 1 | 1 | ||||
Ogólnie: | = | − | ||||
(n−1)*n | n−1 | n |
1 | 1 | |||
Więc całe to wyrażenie można zapisać jako ... = | − | |||
2 | n |
n5 + n5 +... +n5 | 100n5 | ||
= | |||
n5 | n5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |