matematykaszkolna.pl
Rysowanie wykresu funkcji na podstawie granic Filip: Potrzebuję wiedzieć co oznacza taka granica: limx−−>+ ( f(x)+x ) Mam narysować funkcję według podanych granic innych i jest też ta... I totalnie nie wiem jakie informacje taka granica mi daje.
13 lut 12:53
kochanus_niepospolitus: A ile wynosi ta granica? Bo z tego wyciąga się informacje
13 lut 13:00
kochanus_niepospolitus: Najlepiej jakbyś podał pełną treść zadania
13 lut 13:00
Filip: Link do zdjęcia zadania: https://scr.hu/KLM2Jj Generalnie w zadaniu granica jest przy x dążącym do − i cała granica wynosi 0. Nie wiem jak sobie to zobrazować... Co się dzieje gdy x dąży do −, a co gdy do +. W zadaniach profesor zwykle dawał, że granica wynosi 0, a tylko te x dążyły raz do −, a raz do +.
13 lut 14:06
PW: Czy idzie o to, że np. limf(x)+x=5? Wtedy prosta o równaniu y=−x+5 jest asymptotą dla x→+. Może mało poprawnie matematycznie, ale skutecznie opowiemy tak: f(x) powiększona o x dąży do 5, a więc f(x) coraz mniej różni się od (−x+5), czyli (−x+5) jest asymptotą.
13 lut 14:08
kochanus_niepospolitus: więc tak limx−>− (f(x) + x) = 0 oznacza że f(x) ma asymptotę SKOŚNĄ w − daną wzorem g(x) = −x
13 lut 14:10
Adam0: ogólnie jeśli limx→± (f(x)−(ax+b))=0 to mówimy że f(x) ma asymptotę ukośną ax+b w ±
13 lut 14:12
Adam0: i tak się powinno raczej interpretować te asymptoty, bo sposób
 f(x) 
a=limx→±

x 
b=limx→±(f(x)−ax) został wymyślony właśnie z myślą o tej granicy
13 lut 14:14
Filip: A no super! Dziękuję, bo właśnie wcalę z asymptotą ukośną nie kojarzyłem emotka Dzięki wielkie! emotka
13 lut 14:27