Rysowanie wykresu funkcji na podstawie granic
Filip: Potrzebuję wiedzieć co oznacza taka granica:
limx−−>+∞ ( f(x)+x )
Mam narysować funkcję według podanych granic innych i jest też ta... I totalnie nie wiem jakie
informacje taka granica mi daje.
13 lut 12:53
kochanus_niepospolitus:
A ile wynosi ta granica? Bo z tego wyciąga się informacje
13 lut 13:00
kochanus_niepospolitus:
Najlepiej jakbyś podał pełną treść zadania
13 lut 13:00
Filip: Link do zdjęcia zadania:
https://scr.hu/KLM2Jj
Generalnie w zadaniu granica jest przy x dążącym do −
∞ i cała granica wynosi 0.
Nie wiem jak sobie to zobrazować... Co się dzieje gdy x dąży do −
∞, a co gdy do +.
W zadaniach profesor zwykle dawał, że granica wynosi 0, a tylko te x dążyły raz do −
∞, a raz do
+
∞.
13 lut 14:06
PW: Czy idzie o to, że np.
limf(x)+x=5?
Wtedy prosta o równaniu
y=−x+5
jest asymptotą dla x→+∞.
Może mało poprawnie matematycznie, ale skutecznie opowiemy tak:
f(x) powiększona o x dąży do 5, a więc f(x) coraz mniej różni się od (−x+5), czyli (−x+5) jest
asymptotą.
13 lut 14:08
kochanus_niepospolitus:
więc tak
limx−>−∞ (f(x) + x) = 0 oznacza że f(x) ma asymptotę SKOŚNĄ w −∞ daną wzorem g(x) = −x
13 lut 14:10
Adam0: ogólnie
jeśli
limx→±∞ (f(x)−(ax+b))=0 to mówimy że f(x) ma asymptotę ukośną ax+b w ±∞
13 lut 14:12
Adam0: i tak się powinno raczej interpretować te asymptoty, bo sposób
b=lim
x→±∞(f(x)−ax)
został wymyślony właśnie z myślą o tej granicy
13 lut 14:14
Filip: A no super! Dziękuję, bo właśnie wcalę z asymptotą ukośną nie kojarzyłem

Dzięki wielkie!
13 lut 14:27