granica ciągu z sin i log
Mikołaj009: pomocy z trudną granicą
13 lut 12:52
kochanus_niepospolitus:
de l'Hospitala mieliśmy
13 lut 13:00
Mikołaj009: zaczęliśmy dopiero, jeszcze się gubię. można poprosić o pomoc?
13 lut 13:02
kochanus_niepospolitus:
| | −2 | |
(sin(2/n2)' = cos(2/n2)* |
| |
| | n3 | |
| | 1 | | −3 | | n | | −3 | |
(ln2(1+ 3/n))' = 2ln(1+ 3/n)* |
| * |
| = 2ln(1+ 3/n)* |
| * |
| = |
| | 1+ 3/n | | n2 | | n+ 3 | | n2 | |
| | −3 | |
= 2ln(1+ 3/n)* |
| |
| | n(n+ 3) | |
i jeszcze raz będzie trzeba ... wtedy 'zniknie' nam logarytm w mianowniku i już nie będzie
symbolu nieoznaczonego
13 lut 13:07
Mikołaj009: do tego momentu rozumiem, dalej już nie wiem jak zrobić
13 lut 14:44
Mikołaj009: ktoś pomoże z drugą częścią tego zadani?
13 lut 15:08
13 lut 15:54
Mikołaj009: mógłby ktoś wyjaśnić bardziej jasno?
13 lut 18:03
Blee:
Adam skorzystał z:
co w sumie powinieneś już był mieć skoro de l'Hospitala miałeś
chyba że to Twoje "dopiero zaczęliśmy" odnosiło się do tego, że dopiero zaczęliście granice
13 lut 18:24