Geometria analityczna
Kalirr: Witam Zauważyłem pewną rzecz, której nie rozumiem. Otóż w zadaniach z geometrii analitycznej są
zadania gdzie punkty trzeba uzależnić od prostych, na których się znajdują.
I tak np mam zadanie gdzie mam obliczyć punkty B, C na końcach odcinka, mając środek odcinka
S=(−1,5/2),
ponadto punkt B leży na prostej 4x+5y=0 a punkt C na prostej x−3y=0.
I teraz dlaczego takie współrzędne: B=(t, − 4/5t), C=(p, 1/3p) po rozwiązaniu układu równań
dają inne wyniki niż, gdy szukane punkty zapisze tak: B=(t, − 4/5t), C=(3p, p)?
Różnica w punkcie C, przecież w obu przypadkach współrzędne są uzależnione od tej samej
prostej, jednak dają inne wyniki?
13 lut 12:33
kochanus_niepospolitus:
wynik powinien wyjść taki sam ... pokaż obliczenia
13 lut 13:10
kochanus_niepospolitus:
z tego wychodzi:
t = − 90/17 i p = 39/17
więc mamy punkty:
B(−90/17 ; 72/17)
C(39/17 ; 13/17)
z tego wychodzi:
t = − 90/17 i p =
13/17
więc mamy punkty:
B(−90/17 ; 72/17)
C(39/17 ; 13/17)
13 lut 13:13
PW: Po rozwiązaniu jakiego układu równań?
Punkt S musi być środkiem odcinka BC:
(1) t+p=−2 ∧ −12t+5p=75
t=−p−2 podstawione do drugiego z równań daje
12p+24+5p=75
17p=51
p=3
| | p | |
a więc C=(p, |
| )=(3,1). |
| | 3 | |
Jeżeli zamiast (1) rozwiążemy układ
(2) t+3p=−2 ∧ −4t+5p=25,
to t=−3p−2 podstawione do drugiego równania da
12p+8+5p=25
17p=17
p=1,
a więc C=(3p, p) = (3, 1).
Inaczej być nie mogło, przecież oba sposoby zapisu punktu C oznaczają to samo − druga
współrzędna tego punktu jest trzy razy mniejsza od pierwszej. Wybór oznaczenia nic nie
zmienia, równie dobrze można było wziąć (66ς, 22ς).
13 lut 13:21
kochanus_niepospolitus:
ja to geniusz jestem

patrzę na punkt środkowy i czytam pierwszą współrzędną −1.5 a druga
współrzędna 5/2
13 lut 13:26
PW: A przyznam się, że w pierwszej chwili tez tak czytałem (brak spacji po przecinku powoduje, że
czyta się "minus jeden i pół")
13 lut 13:49