równanie zespolone
Karolcia73: Ktoś mógłby mi pomóc z tym równaniem zespolonym?
x2+2xyi−y2−2[x+(x+y)i−y]−3+2i=0
13 lut 12:13
g: (x+yi)2 − (2+2i)(x+yi) − (3−2i) = 0
potraktuj to jako równanie kwadratowe zmiennej (x+yi)
13 lut 12:21
Karolcia73: czy rozwiązanie są takie:
x=1−
√3
y=1
oraz
x=1+
√3
y=1
13 lut 12:34
Karolcia73: czyli są Z1 i Z2?
13 lut 12:55
kochanus_niepospolitus:
Δ = 4(1+i)
2 + 4(3−2i) = 8i + 12 − 8i = 12 = 4*3
| | 2+2i + 2√3 | |
z1 = |
| = (1+√3) + i |
| | 2 | |
z
2 = (1−
√3) + i
tak ... takie będą rozwiązania
13 lut 13:04
g: To ciekawe że z jednego równania da się wyznaczyć dwie zmienne.
13 lut 14:29