Stożek wpisany w kule
matematyk: W kulę o promieniu długości 5 wpisano stożek o wysokości 9. Sinus kąta rozwarcia stożka równa
się .... w odpowiedziach odpowiedź że 0,6 a mi √10/5. Pomoże ktoś ?
13 lut 11:58
g:
sin α = 3/5
13 lut 12:11
matematyk: nooo tak, dzięki !
13 lut 12:12
Eta:
3
sinα=
=0,6
5
13 lut 12:16
PW: Promień podstawy stożka oznaczmy symbolem r, wysokość stożka h=9, promień kuli R=5.
Zrób dobry rysunek, żeby zobaczyć, że na podstawie tw. Pitagorasa
(1) (h−R)2+r2=R2.
Po podstawieniu liczb do (2) otrzymamy
42+r2=52
r2=9
(2) r=3
Z twierdzenia sinusów
2r
=2R
sinα
2r
sinα=
2R
r
(3) sinα=
.
R
3
Podstawienie (2) do (3) daje sinα=
.
5
13 lut 12:24
PW: Niepotrzebnie stukałem pracowicie swoją szkolną wersję, a tu g jednym pociągnięciem...