prawdopodobieństwo
niematematyk: Ze zbioru X={x:x∊C i |x−1|≤4} losujemy dwa razy bez zwracania po jednej liczbie. Oznaczamy te
liczby w kolejnej losowania a oraz b. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że para liczb (a,b)
jest rozwiązaniem nierówności y−x+2>0, jeżeli wiadomo ,że liczba a jest nieujemna.
x∊<−3;5>
12 lut 23:22
Blee:
Skoro a jest nieujemna to jest losowana z przedzialu <0, 5>
Aby nierownosc byla spełniona to:
b > a−2
Czyli b jest losowana z przedzialu (a−2 , 5>
Srednia 'dlugosc' tego przedzialu to 4.5 (bo srednia wartosc jaka przyjmie a to 2.5)
| | 5 | | 4.5 | | 9 | |
Wiec P(X) = |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 8 | | 16 | |
12 lut 23:29