asdfgfhgjh
niematematyk: Doświadczenie losowe polega na trzykrotnym rzucie sześcienną kostką do gry.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że liczba oczek wyrzuconych w pierwszym rzucie jest
równa sumie liczb oczek wyrzuconych w drugim i trzecim rzucie, jeżeli wiadomo, że w trzecim
rzucie wypadły dwa oczka.
12 lut 23:01
Blee:
Wiec mamy:
Czyli wyrzucamy w ierwszym rzucie 3,4,5 lub 6 oczek. W drugim tyle aby sima sie zgadzala.
12 lut 23:04
niematematyk: nie wiem i tak jak to rozwiązać
12 lut 23:24
Blee:
Rozwiazanie podalem kwestia zrozumienia czym tak naprawde jest prawdopodobienstwo warunkowe
12 lut 23:29
Blee:
To zadanie mozna zapisac w taki sposob:
Losujemy dwie liczby. Jakie jest prawdopodobienstwo ze pierwsza bedzie o 2 wieksza od drugiej
12 lut 23:35
Mila:
A− liczba oczek wyrzuconych w pierwszym rzucie jest równa sumie liczb
oczek wyrzuconych w drugim i trzecim rzucie
B− w trzecim rzucie wypadły 2 oczka
|B|=6*6*1=36
W takim razie możliwe są sumy:
2+1=3, 2+2=4, 2+3=5, 2+4=6
A∩B={(3,2,1),(4,2,2),(5,3,2),(6,4,2)}
| | |A∩B| | | 4 | | 1 | |
P(A/B)= |
| == |
| = |
| |
| | |B| | | 36 | | 9 | |
12 lut 23:39