asdfghjkl;
niematematyk: Uzasadnij, że istnieje trójkąt o wysokościach długości 3, 6, 12.
12 lut 22:41
Timor i pumba: Zastosuj nierownosc trojkata
12 lut 22:42
Timor i pumba: Z rutyny zamiast wysokosci przeczytalem boki . Przepraszam
12 lut 22:43
Blee:
w takim razie trójkąt ten ma boki długości 4a , 2a , a
nierówności trójkąta NIE SĄ zachowane ... takiego trójkąta nie da się zbudować
12 lut 22:43
Blee:
Timor −−− ale z wysokości przechodzimy na boki

Korzystamy wzór na pole trójkąta i już masz
proporcje boków
12 lut 22:44
niematematyk: Czemu ma takie długości?
12 lut 22:50
Blee:
Ponieważ pole trójkąta będzie stałe
oznaczmy boki tego trójkąta jako (odpowiednio) c,b,a gdzie c ma wysokość 3 ,itd.
i stąd mamy:
3c = 12a −> c = 4a
6b = 12a −> b = 2a
i mamy boki: 4a, 2a, a
12 lut 22:51