funkcja
misia1: | | 7 | |
Niech f(x)= |
| dla x należy <0,6> |
| | √3x2−12x+13 | |
niech m oraz M oznacza najmniejszą oraz największą wartość funkcji f. zaznacz zdania prawdziwe
| | 1 | |
1. 2m<= a + |
| dla dowolnego a>0 |
| | a | |
2. M<=7m
3. M>=7m
4. m=1, M=7
proszę o pomoc c:
12 lut 22:16
the foxi:
Zauważ, że im większy mianownik, tym mniejsza wartość funkcji − i odwrotnie.
Gdy mianownik maleje, wartości rosną.
Zatem f przyjmuje największą wartość ⇔
√3x2−12x+13 przyjmuje najmniejszą ⇔ x=2
I podobnie robisz z najmniejszą wartością f
12 lut 22:20
the foxi:
I nie zapomnij od dziedzinie − x∊<0;6>
12 lut 22:20
edytka: dobre to beda c i d?
13 lut 18:38