dany jest wielomian
edyta1: dany jest wielomian (x+a)(x+2a)(x−3a)(x−4a)=36a4 , gdzie a jest liczbą rzeczywistą różną od
zera, wówczas:
a) wielomian ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste
b)wielomian ma pierwiastek podwójny
c)wielomian ma tylko dwa pierwiastki rzeczywiste
d)suma różnych pierwiastków wielomianu wynosi 3a
12 lut 21:55
Adam0: to nie jest wielomian
12 lut 22:00
edyta1: zadanie jest przepisane słowo w słowo ze zbioru więc...

dodatkowo po wymnożeniu wychodzi mi
x
4−4ax
3−7a
2x
2+22a
3x−12a
4=0 a to juz jak wielomian wygląda
12 lut 22:03
Adam0: tak? a mi wygląda nadal jak równianie
muszę zmienić okulary, bo niedowidzę
12 lut 22:04
Adam0: polecam zmienić zbiór zadań
12 lut 22:06
Benny: (x+a)(x+2a)(x−3a)(x−4a)=(x−a+2a)(x−a+3a)(x−a−2a)(x−a−3a)=[(x−a)2−4a2]*[(x−a)2−9a2]=
=(x−a)2(x−a−√13a)(x−a+√13a)+36a2
(x−a)2(x−a−√13a)(x−a+√13a)+36a2=36a2
(x−a)2(x−a−√13a)(x−a+√13a)=0
12 lut 22:08
g: Wartości −2a,−a,3a,4a rozkładają się symetrycznie względem liczby a.
Dla x=a mamy równość, więc znając ogólny kształt wykresu funkcji i tą symetrię widać
że x=a jest pierwiastkiem podwójnym i że są jeszcze dwa pierwiastki pojedyncze
x=a−coś i x=a+coś.
Suma tych pierwiastków to 3a.
12 lut 22:16
edyta1: więc poprawne będzie b i d?
12 lut 22:18
g: a) też
12 lut 22:21
edyta1: dziekuje
12 lut 22:22
Timor i pumba: Adam0 ma racje to nie jest wielomian wiec nie powinno sie rozwiazywac zadania o niepoprawnej
tresci
Ktos tu tez niedlugo bedzie nauczycielem matematyki /
12 lut 22:24
Adam0: ex=2
ile pierwiastków podwójnych ma ten wielomian?
12 lut 22:24