momenty sił
kuba:

Bryła toczy sie bez poślizgu. Ogólnie niezbyt rozumiem dlaczego momenty sił pochodzące od mg i
R są zerowe (R to siła reakcji podłoża).
M=(r x R)=0? dlaczego tak
12 lut 21:33
g: r jest wektorem o początku w środku ciężkości walca i końcu w punkcie przyłożenia siły.
W przypadku siły R wektor r jest współliniowy z R, więc r x R = 0.
W przypadku siły mg mamy r=0, ponieważ wypadkowa siła ciężkości działa
na środek ciężkości (to wynika z definicji środka ciężkości).
12 lut 21:44
kuba: okey rozumiem, i to dlatego też moment siły tarcia jest niezerowy.
dziękuję Ci bardzo
12 lut 21:51
Lech: Gdy rozpatrujemy ruch obrotowy walca wzgledem punktu stycznosci walca z powierzchnia
rowni to moment sily wynosi : MF = r mg sin α , wowczas uwzgledniamy tylko ruch
obrotowy i moment bezwladnosci J = 0,5mr2 + m r2 ( tw.Steinera )
Wowczas moment sily tarcia wynosi 0 .
13 lut 11:30