Udowodnij indukcyjnie
yghy: Udowodnij indukcyjnie
∑
n−1 i=0 5(i + 1)=
52n(n+1)
moze ktos pomoc bo nie wiem jak to zorbic
12 lut 20:24
Blee:
1)
n=1
| | 5 | |
∑i=00 5(i+1) = 5(0+1) = 5 = |
| *1(1+1) |
| | 2 | |
2)
n = k
| | 5 | |
∑i=0k−1 5(i+1) = |
| k(k+1) |
| | 2 | |
3)
n = k+1
∑
i=0k 5(i+1) = 5(k+1) + ∑
i=0k−1 5(i+1) = //korzystamy z (2)// =
| | 5 | | k | | 2+k | | 5 | |
= 5(k+1) + |
| k(k+1) = 5(k+1)*[1 + |
| ] = 5(k+1)* |
| = |
| (k+1)(k+2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w.
12 lut 20:30
g:
1) Sprawdzamy dla n=1. 5(0+1) = 521(1+1), 5=5, OK
2) Zakładamy prawdziwość tezy dla n
3) Sprawdzamy dla n+1 korzystając z założenia prawdziwości dla n
∑n0 5(i+1) = ∑n−10 5(i+1) + 5(n+1)
52(n+1)(n+2) = 52(n+1)n + 52(n+1)2
Z lewej i z prawej strony równania wzrosło o tyle samo, czyli o 5(n+1)
4) Wyciągamy wniosek że udowodniliśmy twierdzenie
12 lut 20:37