pole figury
mat:
Dana jest figura f określona nierównością
x
2+y
2+4x−6y−3≤0
Oblicz pole figury która jest sumą figury f i figury powstałej z f
przez symetrię osiową o osi OY
Dla mnie to istny kosmos

pomoże ktoś
bardzo proszę
12 lut 20:04
Timor i pumba:

x
2+y
2+4x−6y−3≤0
to jest kolo o srodku S=(−2,3) i promieniu r=4
12 lut 20:26
mat:
Rysunek to ja też mam taki sam
ale jak dalej................
12 lut 21:20
Blee:
1) wyznaczasz punkty przecięcia się okręgu f z osią OY
2) Obliczasz pole wycinka okręgu który wychodzi na ujemną stronę osi OX
3) Odejmujesz tą wartość od pola całego okręgu
4) Otrzymaną wartość mnożysz przez 2 i masz rozwiązanie
12 lut 21:26
Mila:
| | 120 | | 16 | |
P(wyc.CAD)= |
| π*42= |
| π |
| | 360 | | 3 | |
| | 16π | |
Podcinka kołaCDB= |
| −PΔCAD= |
| | 3 | |
| | 16π | | 1 | | 16π | |
= |
| − |
| *42*sin120o= |
| −4√3 |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
Pole soczewki ADBC:
| | 16π | | 32π | |
Psocz.=2*( |
| −4√3)= |
| −8√3 |
| | 3 | | 3 | |
P
figury=2π*4
2−P
socz.
12 lut 21:46
Eta:

P= P▭(ABCD) − 4P
1−2P
3
r=4 S(−2,3)
Wymiary prostokąta : 8 i 12 to P▭=96
P
1= P□ − (1/4)πr
2 to
4P1= = 64−16π
następnie
P3 obliczamy tak:
| | r2√3 | |
ΔSCM jest równoboczny o boku r=4 PΔ= |
| = 4√3 |
| | 4 | |
i mamy dwa przystające wycinki SLM i ONM o kącie środkowym 30
o
| | 1 | | 1 | | 8π | |
o polach |
| πr2 to obydwa mają pole |
| πr2 = |
| |
| | 12 | | 6 | | 3 | |
zatem
| | 8π | |
P( figury) =96 −(64−16π) − |
| =..................... |
| | 3 | |
12 lut 21:50
Eta:
Ajjj w P3 zapomniałam o PΔ
Myślę,że już sam dokończysz
12 lut 21:53