ciągi
nwm: Uczniowie pewnej szkoły zobowiązali się z okazji XX−lecia Polski Ludowej posadzić przy
drodze 1200 drzewek w pewnym terminie. Po przepracowaniu jednego dnia postanowili skrócić czas
pracy o 2 dni w ten sposób, że każdego dnia posadzą o 20 drzewek więcej niż poprzedniego.
Obliczyć, w ciągu ilu dni uczniowie wykonali zobowiązanie i o ile procent skrócili czas pracy
w stosunku do planowanego terminu.
Wiem, że ktoś już robił to zadanie na forum, ale wciąż nie widzę
12 lut 19:38
Blee:
x −−− tyle zasadzili pierwszego dnia
x*n = 1200 −−− tyle by zasadzili gdyby każdego dnia tyle samo sadzali drzew
r = 20 −−− o ile więcej każdego dnia będą sadzić
n−2 −−− tyle dni chcą pracować
a
1 = x
a
n−2 = x + (n−2)*20 = x + 20n − 40
| | a1 + an−2 | | 2x + 20n − 40 | |
Sn2 = |
| *(n−2) = |
| (n−2) = |
| | 2 | | 2 | |
= (x+10n − 20)(n−2)
= 1200
i teraz:
(x+10n − 20)(n−2) = x*n
xn + 10n
2 − 20n − 2x − 20n + 40 = xn
10n
2 − 40n + 40 = 2x
10(n−4)
2 = 2x
x = 5(n−4)
2
podstawiasz do
x*n = 1200 i masz rozwiązanie
12 lut 19:43
nwm: Dziękuje
12 lut 19:48