Wykaż że funkcja jest malejąca.
Tomasz: Wykaż że
a)funkcja f(x)=x
2−2x jest malejąca w przedziale (−
∞,1)
| | x+2 | |
b)funkcja f(x)= |
| jest malejąca w przedziale (−∞,1) |
| | x−1 | |
Klasa 1 liceum, przydałoby mi się z wyjaśnieniem.
12 lut 19:31
Timor i pumba: Robisz zgodnie z definicja
x1<x2 to f(x1)>f(x2)
12 lut 19:35
Tomasz: chodzi mi o dalszą część zadania przy części, w której badamy znak
12 lut 19:39
Timor i pumba: wtedy
x1−x2<0 to f(x1)−f(x2)>0
Podstaw i pokaz obliczenia
12 lut 19:49
Tomasz: f(x)= x
2 −2x jest malejąca w przedziale (−
∞,1)
niech x
1<x
2 oraz x
1, x
2 ∊ (−
∞,1)
f(x1)−f(x2)>0
f(x
1)= x
12 −2x
1 f(x
2)= x
22 −2x
2
Badam znak
f(x
1)−f(x
2)=x
12 −2x
1 −x
22 +2x
2= tu nie wiem jak to dalej rozwiązać
drugi przykład
| | x+2 | |
f(x)= |
| jest malejąca w przedziale (−∞,1) |
| | x−1 | |
niech x
1<x
2 oraz x
1, x
2 ∊ (−
∞,1)
f(x1)−f(x2)>0
| | x1+2 | | x2+2 | |
f(x1)= |
| f(x2)= |
| |
| | x1−1 | | x2−1 | |
Badam znak
| | x1+2 | | x2+2 | |
f(x1)−f(x2)= |
| − |
| = tutaj też się zatrzymuje |
| | x1−1 | | x2−1 | |
12 lut 20:07
PW: x12−2x1−(x22−2x2)=(x12−x22)−2(x1−x2)=(x1−x2)(x1+x2)−2(x1−x2)=
=(x1−x2)(x1+x2−2).
Jeżeli założyliśmy, że x1<x2, to pierwszy czynnik jest ujemny. Z założenia
x1<1 i x2<1 wynika x1+x2<2,
a więc drugi czynnik też jest ujemny.
Wniosek: Z założenia x1<x2<1 wynika, że f(x1)−f(x2)>0, to znaczy f jest malejąca dla x<1.
12 lut 20:21