funkcje
kasixxx: funkcja f okreslona jest wzorem : f(x)= 6x4 − 8x2 − 1
wtedy:
funkcja f jest parzysta
funkcja f jest roznowartosciowa
funkcja f ma co najmniej trzy miejsca zerowe
funkcja f ma dokładnie jedno miejsce zerowe
zadanie jest wielokrotnego wyboru
12 lut 19:25
Blee:
1) sprawdzamy parzystość
f(−x) = 6
(−x)4 − 8(−x)
2 − 1 = 6
x4 − 8x
2 − 1
czyli tak ... jest ona parzysta
czyli nie ... nie jest ona różnowartościowa
jeżeli ma mieć dokładnie jedno miejsce zerowe, to by musiało być to dla x=0 (bo jest parzysta)
f(0) = 6
0 − 8*0 − 1 = 1 − 1 = 0
czyli ostatnia jest możliwa (tak samo jak przedostatnia)
i teraz czy istnieje gdzieś jeszcze x
0>0 dla którego f(x
0) = 0

oto jest pytanie
12 lut 19:29
Blee:
zauważmy, że:
f(0) = 0
f(1) = 6 − 8 − 1 = −3
f(10) = 610000 − 800 − 1 > 0 (bo już 64 > 1000)
więc na pewno jest gdzieś x0 ∊(1 ; 10) takie że f(x0) = 0
jako że funkcja jest parzysta to także istnieje x0' ∊(−10 ; −1) takie że f(x0) = 0
więc odpowiedź D odpada ... odpowiedź C jest prawidłowa
12 lut 19:32