Pochodna i monotoniczność
kubaa: Witam mam taka funkcję f(x) = (x−x3)(2x2+1)
Czy pochodną obliczyłem poprawnie ? wyszło mi f'(x) = −10x4−5x2+1
Jeśli tak to proszę mnie naprowadzić jak mam obliczyć miejsca zerowe tej pochodnej
PS. Całe zadanie polega na wyznaczeniu przedziałów monotoniczności f
12 lut 19:24
kubaa: Pomyłka jednak pochodna wychodzi mi −10x+3X2+1
12 lut 19:43
kubaa: Nikt mi nie jest w stanie pomóc ?
12 lut 19:47
Maciess: Pochodna wg mnie dobra czyli −10x4+3x2+1
Jak chcesz wyliczyć miejsca zerowe tej pochodnej to zrób z podstawianiem. t=x2 Otrzymujesz
wtedy równanie kwadratowe.
12 lut 19:50
kubaa: Zapomniałem o t, Dziękuję !
12 lut 19:54