logarytm
mila123: mam do zrobieia takie zadanie wielokrotnego wyboru:
równanie
a) co najmniej dwa pierwiastki rzeczywiste
b)co najmniej jeden pierwiastek rzecywisty
c)dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty
d)zero pierwiastów rzeczywistych
12 lut 19:22
PW: "Bystrem okiem" zauważamy, że dla x=0 otrzymamy zdanie prawdziwe:
1=log22
wobec czego d) jest fałszywa, zaś b) i c) − prawdziwe.
Tylko co z tym a) − wiesz?
12 lut 19:30
g: a) równanie można przeformatować: 1−x2 = log2(2+x2)
PW zauważył że dla x=0 to jest prawda. W miarę gdy x oddala się od zera (rośnie lub maleje)
to lewa strona równania maleje a prawa rośnie, więc już się więcej nie spotkają.
12 lut 20:17
Mila:
1+x2=log24−log2(2+x2)⇔
1+x2=2−log2(2+x2)
1−x2=log2(2+x2)
1) największa wartość f(x)=1−x2 dla x=0
f(0)=1
2) Najmniejsza wartość g(x)=log2(2+x2) dla x=0
g(0)=1
odp.(c)
12 lut 20:39
PW: Ale to jest test wielokrotnego wyboru, b) jest też poprawną odpowiedzią.
12 lut 20:42
Maciess: Jak dla mnie słowo "dokładnie" wyklucza b) ale nie wiem jak to jest w kluczu
12 lut 20:47
PW: Jeżeli prawdziwe jest zdanie p, to również prawdziwe jest zdanie p∨q (nie "z klucza", ale z
praw logiki).
Zdanie
"ma co najmniej jeden pierwiastek"
to właśnie
"ma dokładnie jeden pierwiastek lub ma więcej pierwiastków"
12 lut 21:01