nierówność
QWERTY: jak to zrobić
12 lut 18:33
PW: Mianownik po prawej stronie jest dodatni tam gdzie ma sens:
x2+4x+4 = (x+2)2>0 dla x≠−2.
Można więc stronami pomnożyć przez (x+2)2 − będzie lżej.
12 lut 18:45
Maciess: 1. Dziedzina
2. odejmij prawą strone równania i do wspólnego mianownika
3. Potem pomnóż przez kwadrat mianownika i rozwiązujesz już prostą nierówność
12 lut 18:45
PW:
| 2x2−x−10 | | 5x−10 | |
| − |
| <0 |
| x−2 | | x−2 | |
Iloraz ma taki sam znak jak iloczyn, a więc równoważnie
x(x−2)(x−3)<0
12 lut 19:19
QWERTY: zał
x
2−4≠0
x
1≠2 ∧ x
2≠−2
x
2+4x+4≠0
Δ=0
x
3=−2
D=R−{−2,2}
| 2x−5 | | 5 | | 5 | |
| < |
| <0 |− |
| |
| x2−4 | | x2+4x+4 | | x2+4x+4 | |
| 2x−5(x2+4x+4)−5(x2−4) | |
| <0 |
| (x2−4)(x2+4x+4) | |
dobrze na razie
12 lut 19:27
Maciess: Dobrze, ale mogłeś sobie ułatwić sprawe
(x
2−4)=(x−2)(x+2) (x
2+4x+4)=(x+2)
2 jeśli delta wychodzi 0 to wiesz ze masz doczynienia ze
wzorem skróconego mnożenia
Jak zapiszesz tak mianowniki to będzie mniej mnożenia.
| 2x−5 | | 5 | | (2x−5)(x+2) | | 5(x−2) | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| (x−2)(x+2) | | (x+2)2 | | (x−2)(x+2)(x+2) | | (x+2)2(x−2) | |
| | (2x−5)(x+2) | | 5(x−2) | |
= |
| − |
| |
| | (x−2)(x+2)2 | | (x+2)2(x−2) | |
12 lut 19:40
PW: Widzę, że wolisz się męczyć niż skorzystać z podpowiedzi.
Źle − w ostatnim wierszu brak nawiasów w liczniku: (2x−5)
12 lut 19:42