W układzie współrzędnych rozważmy wszystkie punkty
Maturzysta2018: W układzie współrzędnych rozważmy wszystkie punkty A postaci (A(m−1;2m) oraz punkt B(1;3).
Oblicz, dla jakiej wartości parametru m długość odcinka AB jest najmniejsza.
Wiem, że trzeba skorzystać ze wzoru na odległość dwóch punktów. Z tego wychodzi mi:
|AB|=
√5m2−8m+5
Teraz muszę zrobić założenie, że 5m
2−8m+5>0 i wykonywać tę nierówność? Czy raczej tutaj
pochodna? Czy jedno i drugie może być?

Wielkie dzięki za każdą najmniejszą pomoc.
12 lut 18:09
iteRacj@:
wzór odległość |AB| wychodzi mi inny, może mam jakąś pomyłkę
|AB|=√(m−1−1)2+(2m−3)2=√5m2−16m+13
założenie, że wyrażenie pod pierwiastkiem ma być dodatnie nie jest dobre,
√a istnieje dla a≥0
więc to wyrażenie może też być równe zero, nie odrzucaj tej możliwości, przecież odległość
między punktami jest liczbą niejujemną, i będzie najmniejsza gdy punkty pokrywają się
jeśli funkcja nie przyjmuje wartości zero, to po zrobieniu założenia, że jest nieujemna,
poszukaj jej minimum
12 lut 18:56
Maturzysta2018: @iteRacj@, odejmuję 1−(m−1), stąd w pierwszym nawiasie nie powinno być przypadkiem (2−m)?

siedzę już kilka godzin nam matematyką i mi się styki powoli przepalają już
12 lut 18:59
Maturzysta2018: *dobra, faktycznie dowaliłem, w drugim nawiasie dałem zamiast 2m−3, 2m−1 :') dzięki za
podpowiedź
12 lut 19:01
iteRacj@:
treba pamiętać, że odległość od pkt A do B jest taka sama jak od B do A
dlatego po podniesieniu do kwadratu otrzymamy taki sam wynik (2−m)2= (m−2)2
12 lut 19:04
iteRacj@: Czy korzystać z pochodnej przy szukaniu minimum funkcji pod pierwiastkowej zdecyduj,
patrząc jaka to jest funkcja.
Tutaj jest f.kwadratowa, więc bez liczenia pochodnej spokojnie dasz radę.
12 lut 19:07
Maturzysta2018: @iteRacj@ pomyślałem o tym po napisaniu tej wiadomości właśnie

Czyli generalnie po założeniu, że:
5m
2−16m+13≥0
liczę deltę− wyszła ujemna− funkcja nie przyjmuje wartości zero.
W takim wypadku liczę pochodną i po prostu znajduję minimum?
12 lut 19:08
Maturzysta2018: *dobra, delta wychodzi dodatnia, już wszystko wiem, błąd rachunkowy.
Dzięki wielkie. opiję Twoje zdrowie po maturach w maju
12 lut 19:09
iteRacj@: jesteś w stanie znaleźć minimum (maksimum) funkcji kwadratowej bez liczenia pochodnej
pamiętaj o wzorach na wierzchołek, są prostsze
12 lut 19:09
Maturzysta2018: Dobra, jednak wyszła ujemna... Szukam minimum
12 lut 19:11
Maturzysta2018: @iteRacj@ ech... chaos to najlepsze określenie tego, co robię
12 lut 19:11
iteRacj@:
jako abstynentka proponuję, uczcij tę pomoc jakoś inaczej
12 lut 19:12
Maturzysta2018: Dobra, wyszło mi elegancko, dzięki wielkie jeszcze raz
12 lut 19:12
iteRacj@:
ta funkcja nie ma miejsc zerowych
12 lut 19:13
Maturzysta2018: @iteRacj@ dobra, w takim razie uczczę tą pomoc znajdując minimum
12 lut 19:14
iteRacj@:
jesli już wszystko jasne to super!
12 lut 19:14
Maturzysta2018: @iteRacj@ tak, właśnie do tego konsensusu doszedłem
12 lut 19:14
Maturzysta2018: jeszcze raz dziękuję bardzo
12 lut 19:15
Adam0: kwadrat+kwadrat
policzę deltę, a co mi tam
12 lut 19:38
Adam0: (x+2)2≥0
a taka nierówność też deltą?
12 lut 19:48
Eta:
Taka nierówność jest prawdziwa dla każdego x∊R
bo kwadrat każdejliczby jest zawsze nieujemny czyli ≥0
12 lut 19:57
iteRacj@:
@
Adam0 daj ludziom spokojnie zdać maturę

z deltą czy bez delty niech zdają jak najlepiej
12 lut 20:41
Adam0: niektórzy też robią tak
x3=1
x3−1=0
(x−1)(x2+x+1)=0
x=1 lub x2+x+1=0
x=1
zamiast od razu, z definicji
x=3√1=1
jakoś tak mi się przypomniało
12 lut 21:51
iteRacj@:
Też dostają właściwy wynik, a że nie w najkrótszy sposób, to trudno.
Jeśli człowiek nie czuje się w czymś pewnie, odruchowo (a nawet kurczowo) trzyma się znanych
sposobów i boi się czegokolwiek zmieniać.
Może nie ma co oczekiwać, że wszyscy będą chcieli rozwiązywać zadania najkrótszymi i
eleganckimi sposobami, może dla kogoś jest najważniejsze, żeby w ogóle rozwiązać...
12 lut 22:11