prawdopodobieństwo halp
Pug: Z pudełka zawierającego trzy kule białe i siedem kul czarnych wyjmujemy losowo dwie kule, a z
pozostałych kul losujemy jedną. Prawdopodobieństwo, że będzie to kula biała jest równe:
12 lut 17:23
12 lut 17:24
Hajtowy:
Rozpisując rozwiązanie tak łopatologicznie
| | | |
Pierwsze losowanie: 2 czarne kule za 1 razem: | =21 |
| | |
| | 3 | |
Drugie losowanie: 8 kul − prawdopodobieństwo wylosowania białej = |
| |
| | 8 | |
| | 3 | | 21 | |
Stąd prawdopodobieństwo wylosowanie białej w 2 losowaniu jest równe: |
| * |
| |
| | 8 | | 45 | |
11wynik
| | | | | |
Gdy losujemy za pierwszym razem 1 białą i 1 czarną: | * | = 21 |
| | | |
| | 1 | |
Więc wylosowanie białej kuli w drugim losowaniu czyli 2 białe kule z 8 które zostały = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 21 | |
Stąd prawdopodobieństwo wylosowanie białej w 2 losowaniu jest równe: |
| * |
| |
| | 4 | | 45 | |
22wynik
| | | |
Teraz dwie białe kule w pierwszym losowaniu: | = 3 i zostaje nam 1 biała kula i 8 |
| | |
| | 1 | |
wszystkich kul, więc prawdopodobieństwo |
| |
| | 8 | |
| | 1 | | 3 | |
Czyli w tym przypadku: |
| * |
| 33wynik |
| | 8 | | 45 | |
Dodajemy wszystkie możliwości (niebieski, zielony i fioletowy kolor) i wychodzi:
| 3 | | 21 | | 1 | | 21 | | 1 | | 3 | | 3 | |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| 8 | | 45 | | 4 | | 45 | | 8 | | 45 | | 10 | |
12 lut 17:35
Pug: Niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi!

Troszkę się trzeba opisać jak na zadanie
za jeden punkt

PS. łopatologicznie najlepiej
12 lut 17:53
PW: Jak za 1 punkt, to było zadanie z odpowiedziami do wyboru, Powinieneś je podać, może wybranie
właściwej odpowiedzi byłoby łatwiejsze.
12 lut 19:23
Pug: Mogłam, nie podałam, ale nie zrobiłam tego celowo czy złośliwie, z resztą zależało mi na
sposobie rozwiązania, więc o ile nie uchybiłam tym czynem osobie rozwiązującej zadanie to może
dobrze się stało.
12 lut 22:45
Hajtowy: Korona mi z głowy nie spadła
PW trochę więcej luzu i dystansu
12 lut 23:46
Blee:
Fakt faktem, jezeli to jest zadanie testowe to mozna bylo (zapewne) droga eliminacji
rozwiazanie podac, a to jest niezmiernie ważne w tego typu zadaniach (patrz zaoszczedzony
czas).
12 lut 23:52
PW: Nie rozumiesz. Udzielanie odpowiedzi na zadania "zamknięte" z jedną poprawną odpowiedzią
podlega innym prawom niż rozwiązywanie "krok po kroku". Często wśród odpowiedzi są takie,
które na pewno są błędne, postępujemy metodą eliminacji tych złych.
Uchybiłaś, jak to kwieciście piszesz. Należy podawać pełną treść zadania.
12 lut 23:52
Mila:
Popieram PW, czasem mamy np. równanie, którego nie jesteśmy w stanie rozwiązać,
ale możemy udzielić odpowiedzi dotyczącej rozwiązania.
12 lut 23:59
Pug: Masz rację. Nie rozumiem. Nie rozumiem skąd ten jad i ironia. Zadanie tego typu spokojnie
mogłoby być zadaniem za 2 lub 3 punkty, a wtedy drogą eliminacji rozwiązać się go nie da.
Aczkolwiek podkreślam, że gdybym wiedziała, że zasadą forum jest podawanie pełnych treści
zadania to zrobiłabym to.
13 lut 00:42
Blee:
Ale.tutaj nie ma jadu, PW po prostu napisal (na przyszlosc) ze mozna podac odpowiedzi skoro
byly one podane.
Zrozum ze maturze zadania testowe robi sie jak najszybciej. Takie zadanie jak to rozwiazuje sie
pare minut (gdy sie jest wprawionym), droga eliminacji zapewne byloby o wiele szybciej (co nie
oznacza ze na pewno).
I tylko tyle.
Gdyby byly podane odpowiedzi to zapewne i tak bys dostala pelne rozwiazanie, ale takze ktos
(moze PW, moze Mila, moze ja, a moze ktos inny) napisalby Ci w jaki sposob droga eliminacji
wybrac prawidlowa odpowiedz, co by zajeli paręnaście sekund a nie pare minut.
13 lut 00:54
Blee:
A tak na przyszlosc − to zasada KAZDEGO forum jest podanie PELNEJ informacji (w tym przypadku
tresci i dostepnych odpowiedzi).
Bo chociazby tak jak Mila napisala − czasami nie mozna czegos wyliczyc (albo nie mozna tego
wyliczyc w latwy i szybki sposob) ale mozna latwo wybrac prawidlowa odpowiedz.
13 lut 00:56
Pug: Ok, ok. Nie twierdzę, że czas na maturze nie jest szalenie ważny, bo jest. Tylko jakby to
„kwieciście” ująć..

niektóre ozdobniki w tych złotych radach na przyszłość mocno zbędne

i tak btw maturka za mną. Dobranocka.
A.
38 B.
310 C.
1445 D.
47
13 lut 01:38
PW: Hajtowy, po co te pouczenia na temat luzu i dystansu? To Ty nie masz dystansu do problemu
i dałeś się wciągnąć w żmudne liczenie prawdopodobieństwa warunkowego.
Zdarzenie elementarne w tym zadaniu można utożsamić z ciągiem trzech zbiorów:
(1) ({x
1, x
2}, {x
3}, {x
4, x
5, ..., x
10})
− dwie kule wyciągnięte najpierw, trzecia kula, pozostałych siedem kul. Zbiór zdarzeń
| | 10*.9 | |
elementarnych Ω ma |
| .8=45.8 elementów. |
| | 2 | |
Liczby x
i, x
j są między sobą różne dla j≠i, należą do zbioru {1, 2, 3..., 10}.
Co się stanie, gdy zamiast zdarzeń (1) rozpatrywać będziemy 10−wyrazowe ciągi
(2) (x
1, x
2, x
3, ..., x
10) ?
Właściwie nic, dalej widać jakie dwie kule zostały wyciągnięte w pierwszej kolejności, jaka
jest trzecia i pozostałych siedem. Zbiór zdarzeń elementarnych Ω' ma 10! elementów.
Wśród zdarzeń typu (2) jest 3
.9! zdarzeń składających się na zdarzenie B − "Na trzecim miejscu
jest kula biała" (trzy możliwości na trzecim miejscu, 9! na pozostałych).
Odpowiedź:
| | 3.9! | | 3 | |
(3) P(B)= |
| = |
| . |
| | 10! | | 10 | |
Opisanej wyżej konstrukcji zbioru Ω'
nie trzeba dokumentować na papierze, w zadaniu za 1
punkt to wszystko odbywa się "w głowie" na zasadzie "to będzie wzór (3)" i odpowiedź jest
natychmiastowa, zaznaczamy "B".
W tym zadaniu metoda eliminacji złych odpowiedzi jest mało skuteczna (tylko D da się od razu
wykluczyć z powodu siódemki w mianowniku). Podane odpowiedzi pozwalają upewnić się, że pomysł
z przestrzenią Ω' był dobry.
13 lut 11:46
Pug: Klap klask. Jeśli sam odpowiadasz impertynencją to nie doszukuj się później źródła gównoburzy
gdzie indziej. W rzeczywistości też z ciebie taki klejnot nilu, czy tylko tutaj przerosło ci
ego?

XD A metoda średnia. Ach, a ze mnie największy zbrodniarz wojenny i manipulant, bo
wciągam Bogu ducha winnych ludzi w żmudne rozwiązywanie zadań

Pzdr.
13 lut 12:40
PW: Pug, gdzie widzisz impertynencję, jad i ironię? Widzę, że nie znasz znaczenia tych słów.
Zajrzałaś tutaj nie po poradę, ale żeby się wymądrzać i jątrzyć. Impertynencja jest, ale w
twoich wypowiedziach. Jeżeli stać cię na oceny typu "A metoda średnia", to w ogóle nie
korzystaj z jakiegoś tam forum, niczego nowego przecież tu się nie nauczysz.
13 lut 13:45
Pug: No, w ogóle całe to zadanie specjalnie opracowałam, aby tu zajrzeć i później się mądrzyć

Nic osobistego, twoja zacna metoda po prostu mi nie odpowiada

I z całym szacunkiem,
nikt cię tu nie blagał na kolanach o komentarz

Człowiek całe życie się uczy, i nigdy nie
zaryzykowałabym stwierdzeniem, że „niczego nowego się nie nauczę”, ale ty to już chyba
wszystkie rozumy(nie tylko matematyczne) tego świata pozjadałeś :v
13 lut 15:54
Timor i pumba: Pug naprawde moglas juz dawno skonczyc sie wymadrzac .
To swiadczyloby o Twojej kulturze . Wbrew pozoron PW ciebie nie obrazil a Ty jego tak .
Nie zawsze musi byc Moja racja jest mojsza
13 lut 16:01
Pug: Irytuje mnie takie zachowanie i nie chcę pozostawiać go bez echa. Nie chcę też zmuszać nikogo
do kontynuacji tej głupiej dyskusji, ale zrobiłabym coś wbrew sobie nie reagując na takie
subtelne zaczepki i wybielanie jednej ze stron. Amen. Może ktoś zarzuci temat o religii czy
polityce dla umilenia atmosfery?
13 lut 16:26
Adam0: Patrz na siebie.
13 lut 16:30
Adam0: Wszyscy tutaj się zachowują wobec ciebie bardzo kulturalnie.
Wyjmij słomę z butów.
13 lut 16:33
Pug: Póltoraroczna asceza wystarczy czy dodatkowo zakuć się w dyby?
13 lut 16:40
Adam0: Przestań wchodzić na strony typu kwejk bo ci to wali na łeb.
13 lut 16:43