ekstrema funkcji uwiklanej
Bartek: Zbadaj ekstrema funkcji uwiklanej y=y(x) spelniajacej rownanie x
2 − 12x +y
2 = 0
Moglby mi ktos wytlumaczyc jak zrobic takie zadanie?
12 lut 14:59
Basia: możliwe, że źle rozumiem treść zadania, ale nie widzę tu funkcji uwikłanej
to równanie opisuje okrąg (x−6)2+(y−0)2=36 i tyle
od biedy można powiedzieć, że opisuje dwie różne funkcje
y2=−x2+12x = −x(x−12)≥0
x∊<0;12>
te dwie różne funkcje to
y=√−x2+12x
ta osiąga wartość najmniejszą dla x=0 i dla x=12 f(0)=f(12)=0
i maksimum dla x=6
lub
y=−√−x2+12
ta osiąga wartość największą dla x=0 i dla x=12 f(0)=f(12)=0
i minimum dla x=6
13 lut 22:11