Kombinatoryka
Satan: Na ile sposobów możemy powiesić na ścianie 8 obrazów (każdy o innej cenie) tak, aby:
a) dwa najtańsze nie sąsiadowały ze sobą
b) trzy najdroższe wisiały po kolei, zaczynając od najdroższego i patrząc od lewej
No, generalnie mam z tym spory problem, więc proszę o wyjaśnienia
12 lut 14:09
kochanus_niepospolitus:
a)
a
1 −−− najtańszy wieszamy na miejscach od 2 do 7 (czyli nie na skrajnych) ; drugi po nim
wieszamy na lewo lub prawo od tamtego ; resztę na wolnych miejscach
#a
1 = 6*2*6! = 12*6!
a
2 −−− najtańszy wieszamy na miejscu 1 lub 8 (na skrajnym) ; drugi wieszamy obok ; resztę na
wolnych miejscach
#a
2 = 2*1*6! = 2*6!
| | 14*6! | | 14 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 8! | | 7*8 | | 4 | |
b)
b −−− najdroższy wieszamy na miejscach od 1 do 6 (co by się zmieściły po prawej jeszcze dwa
obrazy); następny po prawej ; następny po prawej ; resztę na wolnych miejscach
#b = 6*1*1*5! = 6!
12 lut 14:14
kochanus_niepospolitus:
Tfu ... (a) to co zrobiłem to aby SĄSIADOWAŁY więc wystarczy zrobić z przeciwnego i masz
prawidłowy wynik do tegoż podpunktu
12 lut 14:15
Satan: Coś za mało. W odpowiedziach mam inne wyniki, kolejno: 30240 i 6720
Same rozwiązania w odpowiedziach też średnio rozumiem, ale może ktoś zrozumie i je wytłumaczy
| | 2*6*1*5*4*3*2*1*6*2 + 6*2*5*1*4*3*2*1*5*6 | |
a) |
| |
| | 2 | |
12 lut 14:39
kochanus_niepospolitus:
odp do (b) w ogóle nie ma nic wspólnego z treścią zadania.
3 obrazy mają wisieć 'obok siebie' w z góry obranej kolejności.
a)
wyszło mi tyle samo co w odpowiedzi (30'240) tyle że ja tutaj niepotrzebnie liczyłem
prawdopodobieństwo
jak chcesz to wyjaśnię:
pierwsza część −−− najtańszy losowany jest na skrajnym miejscu (1 albo 8), następny na jednym z
6 miejsc (aby nie być OBOK tamtego) reszta na dowolnych
czyli mamy: 2*6*6!
druga część −−− najtańszy w jednym z sześciu 'środkowych' miejsc ; następny nie obok tamtego (5
możliwości) ; reszta w dowolnych:
czyli mamy 6*5*6!
no i mamy 7*6*6! = 6*7! = 30'240
12 lut 14:54
Satan: O, elegancko, teraz łapię. Dopiero zaczynam na tym polu działać. Dziękuję
12 lut 15:10
Pytający:
a) Łatwo policzyć ze zdarzenia przeciwnego: 8!−2!7!=30240
Znaczy wszystkie ustawienia (8!) minus przypadki, gdy najtańsze są obok siebie, wtedy najtańsze
traktujesz jako jeden element i wszystko mieszasz na 7! sposobów oraz najtańsze możesz
zamienić kolejnością między sobą na 2! sposobów.
12 lut 15:25
Satan: Przydatna uwaga, strasznie ułatwia. Dziękuję!
12 lut 16:59