znaleźć pierwiastki trójmianu kwadratowego
dede: W(z) = 6z2 + (5i − 3)z − 1 − i
12 lut 13:34
Adam: Delta?
12 lut 13:36
dede: policzyłam ale nie wiem jak dalej ruszyć
12 lut 13:39
PW: No to jaka jest delta? Może ruszymy razem.
12 lut 13:43
dede: (5i−3)2 − 4 * 6* (−1−i) = 54i +8 o ile się gdzieś nie pomyliłam
12 lut 13:49
kochanus_niepospolitus:
Δ = −25 −30i + 9 + 24 + 24i = 8 − 6i = 9 − 2*3i −1 = (3 − i)2
Sprawdzaj czy nie robisz byków z minusami
12 lut 13:55
dede: już znalazłam błąd dzięki
12 lut 13:58