wielkości proporcjonalne
Adia: Dlaczego bok trójkąta równobocznego i pole tego trójkąta to nie są wielkości wprost
proporcjonalne?
I dlaczego bok trójkąta równobocznego i obwód tego trójkąta to są wielkości wprost
proporcjonalne− czy tutaj dlatego, że jak bok to 3 to obwód 9 wzrasta wielkość trzy razy?
12 lut 12:45
Jerzy:
Pole jest funkcją kwadratową, a obwód liniową ( zależność proporcjonalna )
12 lut 12:51
Adia: Jestem w gimnazjum. Nic mi to nie mówi. Wzory:
na obwód L=3a
na pole P=a2√3/4
I jak na to patrzeć?
12 lut 13:00
kochanus_niepospolitus:
no to zauważ że obwód = 3a1 <−−− funkcja liniowa
pole a2√3/4 <−−− funkcja kwadratowa
objętość jakieś bryły to byłoby a3
itd.
12 lut 13:03
kochanus_niepospolitus:
jeżeli a zwiększymy dwukrotnie to
obwód zwiększy się dwukrotnie bo 3*(2a) = 2*(3a) <−−− dwukrotnie
ale pole zwiększy się 4−ro ktornie bo (2a)2 = 4a2
12 lut 13:05
Adia: a dlaczego funkcja kwadratowa jest odwrotnie proporcjonalna? Przecież bok podnosimy do
kwadratu?
12 lut 13:05
Adam: Nie jest
12 lut 13:07
Adia: Więc dlaczego bok trójkąta równobocznego i pole tego trójkąta to nie są wielkości wprost
proporcjonalne?
12 lut 13:08
Adia: a bo było 2 a teraz 4?
12 lut 13:08
Adam: Proporcjonalność odwrotna to inna bestia
12 lut 13:10
Adam: Bok i pole byłoby proporcjonalne pdwrotnie gdyby ich iloczyn był stały (i różny od zera)
A tak nie jest
12 lut 13:12
ite:

trójkąt pierwszy bok
a pole
P
trójkąt drugi bok
2*a pole
4*P
12 lut 13:17
Adam: Widać że ci się to miesza
Proporcjonalność liniowa (wprost) jest jak mamy y=kx i k to stała, i za x wstawiamy jedną
wartość, a za y drugą
12 lut 13:18
Adia: A czy bok trójkąta równobocznego i pole tego trójkąta to wielkości odwrotnie prooporcjonalne?
A bok i obwód to wprost prop. bo jak dwa razy zwiększe bok to dwa razy zwiększe obwód?
12 lut 13:59
Jerzy:
Dwie wielkości są odwrotnie proporcjonalne, gdy ich iloczyn jest stały,
czyli wzrost jednej wielkości powoduje zmniejszenie drugiej.
12 lut 14:02
kochanus_niepospolitus:
odwrotnie proporcjonalne było by gdyby: zwiększając dwukrotnie bok ZMNIEJSZAŁOBY się pole
dwukrotnie
12 lut 14:26