matematykaszkolna.pl
Rachunek zdarzeń losowych raz jeszcze Mikołaj: Rachunek zdarzeń losowych raz jeszcze Podać przykład doświadczenia losowego ( lub udowodnić, że takie doświadczenie jest niemożliwe do skonstruowania ), w którym zdarzenia A i B spełniają warunki: p(A)=0,6; p(A∩B) = 0,5; p(B) = 0,4. Moja propozycja (nie wiem, czy dobra...): [ Otrzymujemy p(A∪B) = 0,6 + 0,4 − 0,5 = 0,5 = p(A∩B) , co prowadził do konkluzji, że (A∪B)⊂(A∩B), a to zachodziłoby jedynie gdy A = B, co ze względu na warunki zadania − różne prawdopodobieństwa zdarzeń A i B − jest niemożliwe...]
12 lut 07:50
Blee: Nawet nie trzeba bylo tak ... wystarczy zauwazyc ze P(A∩B) > P(B) co jest niemozliwe
12 lut 09:14
Mikołaj: Dziękuję!
12 lut 09:36
ite: @Mikołaj jeszcze taka uwaga, może się przydać: Tak jak Blee napisał sprawdzać w tym przykładzie sumy nie trzeba sprawdzać, bo już z danych widać sprzeczność. Ale nie jest prawdą, to co napisałeś, że (A∪B)⊂(A∩B) jedynie gdy A = B 1/ (A∪B)⊂(A∩B) zawsze jest nieprawdą, możliwe jest tylko (A∪B)(A∩B) a tak się dzieje tylko wtedy gdy A=B⇔(A∪B)=(A∩B)
12 lut 09:43
Adam0: ⊂ oznacza tu to samo co ⊆
12 lut 09:48
kochanus_niepospolitus: Adam ... to tak samo jakbyś powiedział że ">" znaczy to samo co "≥"
12 lut 09:50
ite: jeśli tu oznacza to samo, to oczywiście to, co napisałam nie ma uzasadnienia
12 lut 09:53
Adam0: kochanus, zależy od kontekstu, to tylko symbol
12 lut 09:54
kochanus_niepospolitus: Adam0 to tak samo można powiedzieć, że w zależności od kontekstu '2' może być liczbą nieparzystą ... bo to w końcu tylko symbol
12 lut 10:21
Adam: Może tak też i równie dobrze być
12 lut 10:50
b.: Potwierdzam, że ⊂ jest używane często jako ⊆, sam tak używam tego symbolu, nie lubię ⊆.
12 lut 11:38
b.: z wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Podzbi%C3%B3r ,,...znaczenie symboli ⊂ i ⊃ nie jest do dziś jasno określone i zależy od autora pozycji.''
12 lut 11:41
ite: ponieważ rozróżniam znaczenie symboli ⊂ i ⊆, zamieściłam wpis z 09:43, jeśli na tym forum oba symbole są stosowane wymiennie, to wpis Mikołaja ma oczywiście inne znaczenie i moja uwaga jest nieaktualna
12 lut 12:45
b.: OK, choć moja uwaga była do kochanusa, który się oburzał emotka
12 lut 13:41
ite: wyjaśnień nigdy za wiele emotka
12 lut 13:42