Rachunek zdarzeń losowych raz jeszcze
Mikołaj: Rachunek zdarzeń losowych raz jeszcze
Podać przykład doświadczenia losowego ( lub udowodnić, że takie doświadczenie jest niemożliwe
do skonstruowania ), w którym zdarzenia A i B spełniają warunki:
p(A)=0,6; p(A∩B) = 0,5; p(B) = 0,4.
Moja propozycja (nie wiem, czy dobra...):
[ Otrzymujemy p(A∪B) = 0,6 + 0,4 − 0,5 = 0,5 = p(A∩B) , co prowadził do konkluzji, że
(A∪B)⊂(A∩B), a to zachodziłoby jedynie gdy A = B, co ze względu na warunki zadania − różne
prawdopodobieństwa zdarzeń A i B
− jest niemożliwe...]
12 lut 07:50
Blee:
Nawet nie trzeba bylo tak ... wystarczy zauwazyc ze P(A∩B) > P(B) co jest niemozliwe
12 lut 09:14
Mikołaj: Dziękuję!
12 lut 09:36
ite:
@Mikołaj jeszcze taka uwaga, może się przydać:
Tak jak Blee napisał sprawdzać w tym przykładzie sumy nie trzeba sprawdzać, bo już z
danych widać sprzeczność.
Ale nie jest prawdą, to co napisałeś, że (A∪B)⊂(A∩B) jedynie gdy A = B
1/ (A∪B)⊂(A∩B) zawsze jest nieprawdą, możliwe jest tylko
(A∪B)⊆(A∩B) a tak się dzieje tylko wtedy gdy A=B⇔(A∪B)=(A∩B)
12 lut 09:43
Adam0: ⊂ oznacza tu to samo co ⊆
12 lut 09:48
kochanus_niepospolitus:
Adam ... to tak samo jakbyś powiedział że ">" znaczy to samo co "≥"
12 lut 09:50
ite:
jeśli tu oznacza to samo, to oczywiście to, co napisałam nie ma uzasadnienia
12 lut 09:53
Adam0: kochanus, zależy od kontekstu, to tylko symbol
12 lut 09:54
kochanus_niepospolitus:
Adam0 to tak samo można powiedzieć, że w zależności od kontekstu '2' może być liczbą
nieparzystą ... bo to w końcu tylko symbol
12 lut 10:21
Adam: Może tak też i równie dobrze być
12 lut 10:50
b.: Potwierdzam, że ⊂ jest używane często jako ⊆, sam tak używam tego symbolu, nie lubię ⊆.
12 lut 11:38
12 lut 11:41
ite:
ponieważ rozróżniam znaczenie symboli ⊂ i ⊆, zamieściłam wpis z 09:43,
jeśli na tym forum oba symbole są stosowane wymiennie, to wpis Mikołaja ma oczywiście inne
znaczenie i moja uwaga jest nieaktualna
12 lut 12:45
b.: OK, choć moja uwaga była do kochanusa, który się oburzał
12 lut 13:41
ite:
wyjaśnień nigdy za wiele
12 lut 13:42