szereg geometryczny
nwm: Wartości funkcji f: D−>R spełniają dla każdego xe D następujące równanie:
| | 1 | |
1+f(x)+(f(x))2+(f(x))3+...= |
| , gdzie lewa strona równania jest dla każdej liczby |
| | 2x2−3x | |
xeD szeregiem geometrycznym zbieżnym. Wyznacz zbiór D i wzór funkcji f.
Doszłam do takiego równania f(x)=−2x
2+3x−1 wcześniej dałam założenie że 2x
2−3x>0 Dziedzina
| | 1 | | 3 | |
więc mi wyszła R\{0,U3}{2}}, a w odpowiedziacvh jest D=(− |
| ;0)u( |
| ;2) |
| | 2 | | 2 | |
Ktoś widzi gdzie zrobiłam błąd i czego nie uwzględniłam? (Licze na to, że nikt nie śpi w
niedziele o pierwszej xD)