Rachunek zdarzeń losowych
Mikołaj: Rachunek zdarzeń losowych
Podać przykład doświadczenia losowego ( lub udowodnić, że takie doświadczenie jest niemożliwe
do skonstruowania ),
w którym zdarzenia A i B spełniają warunki:
p(A)=0,6; p(A∩B) = 0,5; p(B) = 0,5.
11 lut 23:52
iteRacj@:

P(A)=0,6; P(A∩B) = 0,5; P(B) = 0,5
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=0,6+0,5−0,5=0,6≤1
stąd A∩B⊆B
takie zdarzenia są możliwe, rysunek
12 lut 00:28
Mikołaj: Tak, oczywiście, dziękuję za zainteresowanie.... Tyle że ja się pomyliłem w tekście zadania...
Więc jeszcze raz zakładam nowy post...
12 lut 07:27