Pole koła O jest dwukrotnie większe od wpisanego do niego prostokąta
Skakun: Pole koła O jest dwukrotnie większe od wpisanego do niego prostokąta. Wyznacz stosunek
dłuższego boku do krótszego tego prostokąta.
11 lut 23:12
Blee:
P
o = πR
2
P
▭ = a*b
gdzie a
2 + b
2 = R
2 −> a =
√R2 − b2
| | 1 | |
czyli P▭ = √R2 − b2*b = |
| πR2 |
| | 2 | |
| | a | |
wyznaczasz z tego 'b', następnie określasz stosunek |
| i koniec zadania |
| | b | |
11 lut 23:16
a@b: Brednie !
12 lut 00:12
Basia: dlaczego brednie


no owszem jest błąd
a
2+b
2 = (2R)
2
możliwe też, że nie jest to akurat najprostszy sposób rozwiązania tego zadania, ale za to Twój
wpis
a@b, jest (delikatnie mówiąc) niegrzeczny.
12 lut 04:26
a@b:
Właśnie o to chodziło,że
a2+b2=(2R)2
gdzie tu jest moja "niegrzeczność" ?
12 lut 11:03