Równanie
Maciess: Liczba permutacji zbioru (n+3)−elementowego jest 120 razy większa od liczby permutacji
zbioru n−elementowego. Oblicz n.
(n+3)!=120n!
n!(n+1)(n+2)(n+3)=120n!
(n+1)(n+2)(n+3)=120
Wymnożyć i rozwiązywać równanie 3 stopnia? Czy jest jakiś szybszy patencik?
11 lut 22:22
iteRacj@:
120=6*5*4
11 lut 22:24
Maciess: Chodzi mi o to jak formalnie coś takiego zapisywać. Czy mam zapisywać ze metoda prób i błędów
czy od razu odpowiedź z głowy i jest dobrze?
11 lut 22:33
iteRacj@: n∊N+
wynik mnożenia 120 nie jest duży, a podstawiane liczby tylko naturalne dodatnie, prób nie
będzie wiele
ja bym napisała, że zauważam, że 120 jest iloczynem trzech kolejnych liczb naturalnych: 6,5,4
więc
n+1=4, n+2=5 i n+3=6
11 lut 22:48
Blee:
możesz na przykład tak:
(n+1)*(n+2)*(n+3) = 120
niech k = n+2
(k−1)*k*(k+1) = 120
k3 − k − 120 = 0
szukamy pierwiastków naturalnych (no bo k musi być liczbą naturalną)
więc patrzymy na dzielniki liczby 120:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 20, 24, 30, 60, 120
sprawdzając po kolei widzimy, że mamy k=5 jako jeden z pierwiastków, stąd rozwiązujemy dalej:
(k−5)*(k2+5k+24) = 0
Δ = 25 −4*24 < 0
czyli k−5 jest jedynym rozwiązaniem
5 = n+2 −> n = 3
11 lut 23:02
Maciess: Dziękuje bardzo
11 lut 23:18
Basia:
(n+1)(n+2)(n+3) = 120
to są trzy kolejne liczby naturalne
120=2*2*2*3*5 = 4*5*6
czyli n+1=4 czyli n=3
12 lut 03:51