Wzór Cardano
Adam: Zastosuj wzór Cardano do równania x3+3x+2=0.
11 lut 21:43
Mariusz:
Zastosuj podstawienie x=u+v
Otrzymane równanie pogrupuj i zapisz w postaci układu równań
Układ równań przekształć do wzorów Vieta dla równania kwadratowego
Jeśli wyróżnik trójmianu kwadratowego występującego w równaniu
będzie ujemny to używasz liczb zespolonych
Korzystasz ze wzoru de Moivre aby znaleźć parę (u,v) spełniającą układ równań
(ten przed przekształceniem w wzory Vieta)
Gdy znajdziesz jedną taką parę (u,v) pozostałe znajdziesz wykorzystując
pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki
Gdyby nie to że chcą wzorów Cardana to mógłbyś ominąć liczby zespolone
korzystając z trygonometrii
Stosujesz wtedy wzór na sinus bądź cosinus kąta potrojonego
11 lut 23:08
jc: x=3√−1+√2 − 3√1+√2
11 lut 23:23
jc: Można jeszcze dopisać dwa zespolone pierwiastki.
11 lut 23:24