Czy odwzorowanie f: R -> R
Adam: Czy odwzorowanie f: R −> R dane wzorem f(x)=3x2+2 jest liniowe?
Będę jeszcze bardziej wdzięczny, gdyby poza samym wynikiem udało się napisać kolejne kroki
rozwiązania.
Albo chociaż jakaś dobra lektura na ten temat?
11 lut 21:23
Adamm: f(ax)−af(x)=3a2x2+2−3ax2−2a
i to ma zachodzić dla każdego a, czyli mamy równość wielomianów
3x2=0, −3x2−2=0, 2=0
sprzeczność
11 lut 21:25
Adamm: zapomniałem dopisać
f(ax)−af(x)=0 − to ma zachodzić dla każdego a
równość wielomianów oczywiście względem a
11 lut 21:26