trojkat
klaudiuszxdf: wie ktos jak to zrobic

Niech α, β, γ będą kątami wewnętrznymi trójkąta. Niech:
M=sin
2 α + sin
2 β +sin
2 γ
(a) Jeżeli trójkąt jest ostrokątny, to M < 2.
(b) Jeżeli trójkąt jest prostokątny, to M = 1.
(c) Jeżeli trójkąt jest ostrokątny, to M > 2.
(d) Jeżeli trójkąt jest rozwartokątny, to M < 2.
11 lut 21:21
Blee:
(a)
dla ostrokątnego trójkąta (gdzie y≥β≥α)
sin2α + sin2β < sin2α + cos2(90−α) = sin2α + cos2α = 1
natomiast sin2y < sin(90) = 1
11 lut 21:25
Blee:
droga eliminacji można było to zrobić
11 lut 21:26
klaudiuszxdf: czyli stad wynika, że jedyna poprawna odpowiedzią jest a, w trojkacie prostokatnym od razu
odpada, natmiast w rozwartokątnym też odpowiedz jest niewlasciwa, to test wielokrotnego wyboru
wiec wolalaem sie upewnic
11 lut 21:28
kaszka: dlaczego odp d jest zla?
12 lut 19:26