Prawdopodobieństwo dziwne zadanko.
Piotro22: Witam wie ktos może jak rozwiązać takie zadanko?
Ile jest liczb sześciocyfrowych naturalnych w których występuje każda z cyfr 0,1,2,3,4,5 ?
Ile wśród nich jest parzystych, a ile jest pierwszych ?
Pierwsza część zadania myślę że jest w miarę prosta Ω=5*5*4*3*2*1=600
Gorzej z drugą częścią, nie mam pojęcia jak zabrać się za te liczby pierwsze.
Z góry dzięki za pomoc.
11 lut 21:19
Mila:
Suma cyfr:
0+1+2+3+4+5=15− wszystkie liczby są podzielne przez 3.
Wniosek?
11 lut 21:27
Piotro22: A no racja wielkie dzięki

a skoro omega wyszła 600 to znaczy ze po prostu jest 300 liczb
parzystych ?
11 lut 21:37
iteRacj@:
@Mila czy moje obliczenia 120+96+96 liczb parzystych są właściwe?
11 lut 22:04
Piotro22: A skąd je wziąłeś jeśli można spytać ?
11 lut 22:14
iteRacj@:
co druga nie jest parzysta, bo nie wykorzystujemy wszystkich cyfr
parzyste są:
a/ te, które kończa sie na 0
jest ich 5*4*3*2*1*1=120
b/ te, które kończą się na 2
jest ich 4*4*3*2*1*1=96
c/ te, które kończą się na 4
jest ich 4*4*3*2*1*1=96
ale nie wiem, czy to jest dobra odpowiedź
11 lut 22:22
Basia: dobra
12 lut 03:43
ite:
@Basiu bardzo dziękuję za sprawdzenie moich obliczeń!
12 lut 09:45